Aktierna med köpsignaler

Teknisk analys Stockholmsbörsen är svagt positivt, och tre storbolagsaktier får köpsignaler.

Återigen ligger Stockholmsbörsen nära all-time-high inför en stundande rapportperiod. Kursen befinner sig i en konsolideringsfas mellan starka stödnivåer och motståndsnivåer vid cirka 570 respektive 600 punkter. För att kursen skall bryta någon av dessa krävs att en större mängd investerare ändrar sin inställning till utsikterna på börsen och rapportperioden är en händelse som kan ge just detta.

Avståndet mellan stödet, som dessutom nära sammanfaller med golvet i trendkanalen, och motståndet har blivit relativt litet vilket snart kommer tvinga fram ett brott genom någon av dessa nivåer.

På uppsidan skulle en slutkurs över 600 punkter indikera att optimisterna dominerar och det skulle ge goda förutsättningar för fortsatt uppgång innanför trendkanalen. På nedsidan kommer en slutkurs under cirka 570 punkter vara en negativ signal, men främst på kort sikt. Det finns ytterligare stöd ned till cirka 546 punkter och det är först vid en slutkurs under denna nivå som indexet utlöser säljsignaler på längre sikt.

Investtechs hausseindex indikerar att det råder en övervikt av optimister bland kortsiktiga investerare medan det råder en jämvikt av optimister och pessimister bland långsiktiga investerare.

Investtechs Insiderbarometer indikerar emellertid att insiders tror på fortsatt positiv utveckling på Stockholmsbörsen. Köpandelen är strax över 70 procent för såväl senaste året som på mer kortsiktiga tidsintervall.

Sett till årstidsvariationer är Stockholmsbörsen inne i en längre uppgångsperiod som varar till och med slutet av maj.

Indexet är tekniskt svagt positivt på medellång sikt.

 

Assa Abloy har brutit en fallande trendkanal efter att optimistiskt inställda investerare drivit upp kursen sedan årsskiftet. På kort sikt har aktien inlett en stigande trendkanal och det finns flera stödnivåer under dagens kurs vilket kan begränsa nedsidan.

Även på lång sikt är bilden övervägande positiv. Här ligger aktien strax över golvet i en rektangelformation och det finns stöd vid cirka 170 kronor samtidigt som uppsida begränsas vid cirka 200 kronor vilket ger ett bra risk reward-förhållande och dagens kurs kan vara en god ingångskurs.

Bolaget redovisar sin årsrapport den 6 februari.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Volvo B har fallit tillbaka mot golvet i en stigande trendkanal och trendkanalen signalerar fortsatt uppgång. Kursen befinner sig mellan stödet vid 150 kronor och motståndet vid cirka 170 kronor och en slutkurs som innebär att någon av dessa nivåer bryts kommer signalera fortsatt utveckling i samma riktning.

Insiderhandeln är negativ inför att bolaget skall redovisa sin årsrapport den 31 januari. Det är i första hand mindre affärer som rapporterats under hösten men det försvagar utsikterna något.

Investtechs rekommendation: Svag köp.

 

Securitas B är en aktie att hålla ögonen på i samband med rapporten den 31 januari. Aktien befinner sig i en konsolideringsfas och har pendlat mellan cirka 127 och 150 kronor där många investerare anser att aktien är billig respektive dyr. Det krävs ett större skifte i investerarnas inställning för att någon av dessa nivåer skall brytas och rapporten kan vara en sådan händelse.

Kursen befinner sig strax under motståndet och en slutkurs över 151 kronor kommer vara en positiv signal. En slutkurs under cika 140 kronor kommer vara en negativ signal och signalera fortsatt nedgångtill stödet vid 127 kronor.

Investtechs rekommendation: Svag köp.

 

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -