USA-räntor ett hot mot börsen

Makroveckan Nedstängningen av den amerikanska statsapparaten väntas ge små marknadseffekter under en vecka som är fylld med tunga makronyheter med Donald Trumps tal på fredag som crescendo.

Börser världen över fortsätter att röra sig uppåt även om det sker i en något lugnare takt efter rivstarten i början av året. Den svenska börsen mäktade med en uppgång på några tiondelar i veckan som gick.

Noterbart är att de långa amerikanska marknadsräntorna nu rör sig uppåt och i förra veckan nådde den högsta nivån sedan 2014. En rörelse som det kan vara värt att hålla koll på även om tioårsräntan fortfarande ligger på låga 2,65 procent. Men det kan på sikt bli ett hot mot börsoptimismen.

Förra veckan stora händelse var annars nedstängningen av delar av den amerikanska statsapparaten när det nuvarande förslaget om vidare finansiering inte fick nödvändig majoritet i senaten. Marknadsreaktionerna har hittills varit måttliga och enligt historiska erfarenheter brukar den här typen av avbrott bli kortvariga och ha begränsad effekt på ekonomin. Det skulle dock inte förvåna om en del lättrörliga investerare tar tillfället i akt att ta hem en del vinster om ingen lösning nås under veckan. Idag ska det hålla en ny omröstning.

På fredag är det planerat att Donald Trump på världsekonomiskt forum i Davos. Intressant att se vilken linje han väljer. Konfrontation eller samarbete?

Veckan i övrigt är fylld av tunga makronyheter.

Onsdagens skörd av preliminära inköpschefsindex kan bli en humörhöjare om trenden med bättre globala siffror håller i sig. Finns potential för att amerikanska siffror kan överraska på uppsidan nu när skattereformen är beslutad.

På torsdag lämnar bland annat Norge och ECB nya räntebesked. Fokus ligger på vad ECB säger om den ekonomiska utvecklingen och om ECB-chefen Mario Draghi kommer att ta upp frågan om ytterligare neddragning av obligationsköpen. Dessutom är den låga inflationen ett dilemma som måste adresseras.

Amerikanska BNP-siffror för årets fjärde kvartal är planerade till fredag men publicering kan skjutas fram om inte lösning av budgetfrågan har hittats till dess.

På hemmaplan har vi att se fram mot Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer på torsdag, Porsperas mätning av inflationsförväntningarna på onsdag samt hushållsutlåning och detaljhandel under fredagen. God fart i ekonomin, köpglada hushåll men ännu inget inflationstryck torde bli det sammanvägda budskapet.

Måndag

Dagens makrohöjdare är den uppdaterade prognos för världsekonomin som IMF publicerar. Det kan bli en mindre upprevidering och det blir bland annat intressant att se vad IMF tror om de amerikanska skattesänkningarnas tillväxteffekter.

Tisdag

Bank of Japan lämnar räntebesked med väntas vila på hanen. World Economic forums årliga möte i Davos startar men det har under de senaste åren varit ganska ointressanta ur ett mer kortsiktigt marknadsperspektiv. Däremot kan det säkert föras mer intressanta resonemang om mer långsiktiga trender i världsekonomin. Donald Trump ska hålla tal på fredag.

Onsdag

De preliminära inköpschefsindexen för januari rullas ut på bred front. Optimistiska index skulle kunna ge riskaptiten ytterligare skjuts. Väntat är stabila index på en hygglig nivå där bland annat Tyskland sticker ut med riktigt fina industrisiffror. Dessutom är en viktig signal om den amerikanska skattereformen tryckt upp humöret i näringslivet.

Torsdag

Konjunkturinstitutet publicerar resultaten från sina senaste enkätundersökningar av humöret bland hushåll och företag. Väntat är överlag stabila siffror med industrin som positivt utropstecken. ECB lämnar räntebesked och möjligen kan det vara läge att börja kratta lite försiktigt i manegen för en ny neddragning av obligationsköpen Kan bli en del rörelse i euron.

Fredag

De svenska hushållen väntas ha shoppat loss i december och hushållsutlåningen ska ha fortsatt att tugga på trots svalare bostadsmarknad. Publiceringen av den amerikanska BNP-siffran skjuts på framtiden om inte statsapparaten öppnas tidigt i den här veckan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -