RBC: Zalando går mot Asos-fusion

Börs Ett miljardutköpsbud i det europeiska lyxsegmentet skulle kunna utlösa ett samgående mellan Zalando och Asos.

Det skisserar RBC som en möjlig konsekvens av morgonens bud från det schweiziska holdingbolaget Richemont på Milanonoterade Yoox/Net-a-Porter Ynap, som schweizarna redan äger hälften av. Net-a-Porter är återförsäljare av en del av de klockmärken som Richemont äger.

Budet, som värderar Yoox/Net-a-Porter till 5,4 miljarder euro, kan enligt RBC tänkas följas av motbud från exempelvis Amazon. Detta eftersom det snabbväxande Ynap är "överlägsen marknadsledare" inom sitt segment och har varaktiga konkurrensfördelar men trots det handlas med sektorrabatt (RBC har "outperform" som rekommendation på Ynap-aktien).

Amazon, vidare, fortsätter att dominera e-handelsbranschen och fokuserar nu sina ansträngningar på att penetrera modekategorin, och Richemonts Ynap-bud skulle därför kunna stimulera en konsolidering bland Amazons mindre konkurrenter.

"Asos och Zalandos regionala och verksamhetsmässiga styrkor kompletterar varandra som vi ser det, och givet att de två bolagen har en gemensam ägare (danska Bestseller), tror vi att detta skulle kunna bli en möjlig kombination så småningom", skriver RBC och utesluter inte heller att Amazon köper något i modebranschen för att stärka sin trovärdighet bland varumärken och kunder.

Zalandoaktien stärktes cirka 1 procent i Frankfurt under måndagsförmiddagen.

Bättre än så gick det för nätmodehandlaren Boozt i Stockholm, efter att Danske Bank påpekade att Richemonts EV/sales-multipel på Ynap är 2,1 i budet, 40 procent högre än Boozts 1,5 (båda räknar på estimat för 2018 års försäljning).

Boozt-aktien var upp drygt 4 procent vid 10.30-tiden, näst efter Systemair mest bland Stockholmsbörsens midcap-bolag.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -