Börsen idag: Index tar höjd

Morgonrapport Börserna i USA vandrade norrut under fredagens handel vilket spridit sig till Asien under morgonen. Ledande terminer indikerar en öppning i positivt territorium för OMXS30.

De amerikanska börserna trendade högre under veckans sista handelsdag, med nya rekordnoteringar som följd. Förra veckan blir därmed den tredje med raka uppångar, sedan marknaden skakat av sig risken för en nedstängning av federal verksamhet. Dollarn hade dock svårt att hålla ställningarna och lyckades med näppe hålla sig över ett treårslägsta jämfört med en korg av andra valutor. Vid stängning noterades breda S&P 500 och storbolagsindex Dow Jones upp 0,4 respektive 0,2 procent. Tekniktunga Nasdaq kompositindex handlades 0,5 procent högre.



Bland tillgångsslagen på råvarumarknaden var det en relativt lugn dag. Oljepriset tog till reträtt och stängde därmed lägre än fredagen innan. WTI- och Nordsjöoljan såg nedgångar om 0,6 respektive 0,9 dollar till priserna 63,4 respektive 68,5 dollar per fat.

För basmetallernas del kunde ingen tydlig riktning skönjas. Samtliga metaller pendlade mellan plus och minus 1,5 procent förutom nickel som avancerade 2,0 procent. De politiska oroligheterna i Washington hjälpte guldet på traven. Vid stängning klockan 20.35 hade guldpriset stigit med 7,0 dollar till 1 334,1 dollar per uns.

På den amerikanska bolagsfronten backade IBM 4 procent i kölvattnet av en kvartalsrapport som släpptes efter torsdagens stängning. Trots ett justerat resultat som kom in något över förväntan räckte inte det för att hålla uppe aktiekursen. Marknaden tog istället fasta på den sänkta prognosen för helårsvinsten. Ett annat sänke under fredagen var American Express. Aktien handlades ned 1,9 procent efter att bolaget chockat investerare med den första förlusten på kvartalsbasis på 26 år. Samtidigt uppgav man att de planerade aktieåterköpen skulle skjutas upp till följd av skattereformens effekter.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan handlades upp 1 punkt till 2,63 procent.

På de asiatiska börserna har utvecklingen varit positiv. I Japan steg försäkringsbolag och banker medan råvarubolag, ståltillverkare och rederier gick i motsatt riktning. Klockan 07.30 noterades Shanghai Composite upp 0,2 procent. Hong Kong-baserade Hang Seng hade vid samma tidpunkt ökat 0,4 procent medan Nikkei-index var oförändrat.

På Stockholmbörsen väntar en dag utan några särskilda händelser att rapportera om förutom att Black Pearl håller investerarpresentation klockan 18.30.

Under morgonen har Danske Bank höjt riktkursen för Leo Vegas till 118 från 98 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

På den internationella arenan börjar dagen med ett lågt tempo och få förannonserade händelser. Klockan 15.00 hålls ett eurogruppsmöte i EU. Enligt källor ska processen för att välja en ny vice ECB-chef inledas, då den sittande Vitor Constancios mandat löper ut i slutet av maj. Ett annat ämne som kommer diskuteras är Grekland, som med största sannolikhet kommer beviljas ytterligare en utbetalning av nödlån, givet att alla villkor uppfyllts helt. Klockan 15.00 publiceras även World Economic Outlook Update. Vid den senaste publiceringen i oktober var budskapet från IMF att den ekonomiska aktiviteten var på väg att stärkas. Inför dagens uppdatering har den biträdande IMF-chefen hintat om att den cykliska återhämtningen i den globala ekonomin blir allt starkare och att tecken pekar mot fortsatt tillväxt i samtliga regioner.

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -