Välsmakande eller giftig cocktail?

Börscocktail Investerarkollektivet räds inte att köpa mer SKF, Volvo och Sandvik trots högre aktiekurser och rapportperiod runt hörnet. Bank däremot förblir baktungt.

Globalt är stämningen mycket god på finansmarknaderna. Hemmavid däremot har Storbolagsindex slutat på ungefär samma nivå som när veckan startade.

Annat är det i enskilda bolag. Det är full fart i verkstad och multipelexpansionen vi förväntat innan årsskiftet är på mycket god väg. Investerarna i verkstad verkar inte det minsta oroade av den senaste tidens flera vinstvarningar, eller de facto att rapportsäsongen drar igång på allvar om bara någon vecka.

Här finns inga rum för misstag och om någon av börsens stjärnor skulle lämna en rapportbesvikelse då lär det smälla rejält.

Hur man förhåller sig till den risken beror helt på investeringsfilosofi och tidshorisont. Känns portföljen som ett hinder för nattsömnen, kan det vara dags att i alla fall tillfälligt minska på aktieexponeringen för att få sova gott.

Vinnaraktierna i veckan som varit var SKF, Volvo, Ericsson och Sandvik. I andra änden av spektrat hittar vi Boliden, H&M och Getinge.

Men inte långt ifrån jumboplatserna är banksektorn. Alla fyra storbanker slutar veckan på minus. Den negativa trenden har haft ett grepp om bankerna hela vintern, och sannolikt beror det delvis på utländska investerare som avstår, och säljer, svenska banker när det läser krigsrubriker om stämningen på vår bostadsmarknaden.

Tänk på tech 2018

Carl Armfelt på Swebank Robur-fonden Ny Teknik gästade Di-TVunder fredagsmorgonen och gav sina bästa tips att tänka på inför 2018, när det kommer till teknikinvesteringar.

Carl Armfelt förklarar att avståndet mellan bolag som anammar ny teknik och den gamla industrin som inte gör det ökar hela tiden. Konsumenter spenderar allt mer tid i mobilen, vilket för första gången nu syns i konsumtionsiffrorna.

Carl Armfelt

När Ny Teknik-fonden letar heta investeringsmöjligheter är det i bolag med flera starka digitala varumärken. Helst företag som är omtyckta av sina kunder och som kan växa på nya stora marknader.

Förvaltaren söker efter nästa Paradox, och har nyligen investerat i finska spelutvecklaren Rovio samt norska Funcom.

Fondens största innehav är mer välkänt för svenska investerare. Mediakoncernen MTG står för närmare 7 procent av fondportföljen. Och aktien hittar ni även på Placeras lista över köpvärda aktier.

Avslutningsvis tror Armfelt att vår tids Warren Buffett inte kommer att vara någon av dem som investerat i vare sig ketchup eller Coca-Cola. Utan just starka digital varumärken.

Om Amazon är ett sådant, kan vi konstatera att på bara tre år har jättebolaget givit närmar 350 procents avkastning. Det är en bra start på resan mot att bli en av framtidens rikaste investerare.

Vinstvarningar

Minst tio vinstvarningar har det hunnit bli innan avrapporteringen av fjärde kvartalet. Kursreaktionerna har varit kraftiga.

Edgeware (-40 %), Scandic (-25 %), Kappahl (-25 %), Netent (-20 %), Munters (-15 %), NCC (-10 %), Metso (-10%), Skanska (-10%), Billerud (-10%), Ericsson (5 %)

Värst var reaktionerna i bolagen vars vinstvarningar rör den faktiska verksamheten och förväntningarna om framtida intäkter. Högtflygande aktiekurser gör också att besvikelser slår hårdare.

I Ericsson däremot handlar det om nedskrivningar av främst goodwill. Förvisso på miljardbelopp, men det är något marknaden räknat med enligt analytikerna. Och nedskrivningarna påverkar varken kassan eller framtida kassaflöden.

Rapporter som redan kommit

Alcoas kvartalsrapporter brukar ses som startskottet för rapportsäsongen i USA, och i onsdags var det dags igen. Aluminiumjätten ökade sin förlust i fjärde kvartalet, mycket på grund av omstruktureringar och stängningar av flera verk. Förlusten uppgick till närmare 200 miljoner dollar, eller knappt 1,10 dollar per aktie.

Positiv var istället att omsättningen ökade med över 25 procent i kvartalet. Men det räckte inte för att nöja marknaden som förväntat mer. Aktien föll efter rapporten med cirka 7 procent.

Veckans svenska rapport-skräll kom från Avanza (placera.se ägs av Avanza). Aktien steg med närmare 20 procent under rapportdagen.

Nätmäklaren slog förväntningar på rörelseresultatet med 19 procent. Även intäkterna var 8 procent högre än SME Direkts konsensusprognos.

Men samtidigt minskade årets vinst per aktie från 13,45 kronor till 12,66 kronor.  Och rörelsemarginalen i sista kvartalet sjönk från 47 procent till 41 procent, vilket fått förståsigpåarnas åsikter att gå isär.

Även investmentbolaget Öresund har hunnit redovisa sitt substansvärde och resultat från fjärde kvartalet. Substansvärdet steg till 128 kronor, vilket motsvarar en sämre utveckling än investmentbolagets jämförelseindex. Det innebär också att aktien handlas med en premie mot substansen.

Mer intressant är att man stökat om i portföljen. Bilia- och MQ-aktier ska delas ut till ägarna motsvarande ett värde av 10 kronor per Öresunds-aktie. Ingen kontantutdelning kommer utgå.

In i värmen välkomnar investmentbolaget norska försäkringsbolaget INSR. Ut ryker Oriflame-aktier till ett värde av 91 Mkr, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -