Så räddar du din pension trots föräldraledigheten

Pension: En lång föräldraledighet kan sänka pensionen ordentligt, kvinnorna är värst drabbade. Men med rätt knep finns det tusenlappar att spara. Läs alla tipsen här.

När pensionen knackar på dörren kan ett sparande i en ISK eller en Kapitalförsäkring vara räddningen för den av föräldrarna som tagit ut störst del av föräldraledigheten. Har du dessutom jobbat hos en arbetsgivare med bra villkor för tjänstepension är chanserna till en hyfsad pension ännu bättre. Det finns även ett knep till som få känner till. 

Mer än 40 år efter att föräldraförsäkringen lanserades tar kvinnor fortfarande ut 90 procent av dagarna för barn under två år. Det leder till att kvinnor halkar efter, i form av sämre lön, negativ karriärutveckling och en dålig pension.



Ett vanligt
argument till att många väljer att inte dela lika på föräldradagarna är att det är ekonomiskt fördelaktigt att den med lägst inkomst stannar hemma längst.

Men det är en myt att familjer alltid tjänar på att låta den med lägst inkomst ta ut störst del av föräldraledigheten.

Om du
arbetar hos en arbetsgivare som har kollektivavtal har du nämligen oftast rätt till föräldralön. Exakt hur föräldralönen ser ut varierar mellan olika avtal men i många fall innebär det att du har rätt till 90 procent av lönen i 180 dagar under föräldraledigheten. Flera privata arbetsgivare följer samma linje. 

I ett försök
att få ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen hade den nuvarande regeringen för avsikt att viga ytterligare två månader till papporna, från nuvarande tre, till fem. 

Förslaget fick dock inget stöd av oppositionen i riksdagen i december och röstades ned. Stödet finns uppenbarligen inte heller hos befolkningen. Färska opinionsundersökningar visar att svenskarna själva vill bestämma hur ledigheten ska delas upp.

Så länge föräldrar väljer att inte dela lika på antalet föräldradagar finns det flera saker att tänka på för att förbättra ekonomin för den som stannar hemma längst.

När det gäller den allmänna pensionen finns det ingen större anledning till oro. Föräldrapenning är pensionsgrundande för den allmänna pensionen precis som lön. Utöver det så får den förälder som tjänar minst även extrapengar i form av ”pensionsrätt för barnår” till sin allmänna pension under barnets första fyra år.

”Extrapengarna är ett sätt att kompensera föräldrar ekonomiskt för det inkomstbortfall som föräldraledighet eller deltidsarbete kan innebära”, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Monica Zettervall

Inbetalningarna som din arbetsgivare betalar in för din tjänstepension är desto viktigare.

Vissa arbetsgivare betalar in till tjänstepensionen även under tiden du är föräldraledig, men sällan under hela föräldraledigheten och om du därefter arbetar deltid blir inbetalningarna betydligt mindre. Hur mycket varierar dock kraftigt mellan tjänstepensionsavtalen.

”Om du arbetar inom den privata sektorn minskar inbetalningen till din tjänstepension ju mer du arbetar deltid eller om du är hemma utan föräldrapenning”, säger Monica Zettervall.

Ett exempel: Vi tänker oss att Sara, som tjänar 25 000 kronor per månad när hon jobbar heltid går ner och jobbar 75 procent efter sin mammaledighet. Då tjänar hon istället 18 750 kronor per månad.

Sara förlorar då 1 356 kronor per månad i avsättning till pensionen. En god idé för Sara och hennes partner är att spara motsvarande belopp per månad.

Öppna ett eget sparande, exempelvis ett ISK eller Kapitalförsäkring, till den förälder som jobbar deltid. Är ni gifta behöver ni skriva sparandet som enskild egendom så att det inte kan delas vid en eventuell skilsmässa. Är ni sambo räcker det att sparandet är skrivet på den person som ska kompenseras.

Ett annat tips är att föra över sin premiepension till den förälder som tar större delen av föräldraledigheten och eventuellt deltidsarbete. En möjlighet som få känner till och utnyttjar visar statistik från Pensionsmyndigheten.

Under 2016 var det bara drygt 10 000 svenskar som valde att överföra premiepension till sin partner. Möjligheten att föra över premiepension gäller inte om man är sambo, endast mellan makar/registrerad partner. Och du kan bara överföra pengar som tjänats in under äktenskapet eller partnerskapet.

Antal personer som överfört premiepension till sin partner. Källa: Pensionsmyndigheten

Beakta att beloppet minskar med några procent vid överföringen.

Fotnot: Inom stat, kommun och landsting får du full insättning till din tjänstepension tills barnet fyller åtta år, även om du arbetar deltid eller är hemma utan föräldrapenning. Men det gäller bara dig som är född 1988 eller senare.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -