Full fart på Kina-börserna - men det är inte riskfritt

Makrokommentar Den kinesiska ekonomin fortsätter att växa i god fart, men ett hot mot den pånyttfödda börsoptimismen är att regeringen behöver genomföra åtstramningar på finansmarknaden.

Även om den kinesiska ekonomin tuggar sig uppåt i en lägre takt än tidigare under 2010-talet, så fortsätter det stora landet i öster att imponera. Under fjolårets sista kvartal växte BNP med 6,8 procent och låg därmed i linje med regeringens tillväxtmål, men slog samtidigt analytikernas prognoser.

Sammantaget blev dessutom 2017 ett betydligt bättre tillväxtår för Kina än vad många utomstående bedömare befarade i inledningen av året. Då låg fokus både på regeringens åtgärder för att få hejd på skuldsättningen, samt ett möjligt uppblossande handelskrig med USA.

Dessutom finns det långsiktiga målet från den politiska ledningen att ställa om kinesisk ekonomi från den investerings- och exportdrivna tillväxt som varit så dominerande  till mer av inhemska drivkrafter, bland annat i form av privat konsumtion och tjänster.

Under 2017 var dock exporten fortfarande en mycket viktig drivkraft för tillväxten med exportökningar på över 10 procent till både EU och USA.

För att sätta den kinesiska tillväxten under 2017 i lite perspektiv så är ett citat från Goldman Sachs förre chefekonom, Jim O´Neill, på sin plats.

”Ett nytt Indonesien skapat på ett år”. 

De totala skulderna fortsätter också att öka och ligger, enligt beräkningar från Bloomberg, på skyhöga 264 procent av BNP. Guldkanten på det mörka molnet är att skuldökningen från 259 procent av BNP 2016 var betydligt lägre än skuldökningstakten under tidigare år. Fortfarande får man dock räkna med att det kommer nya åtstramningar på finansmarknaden som tidvis kan få börsen att skaka till.

Bostadspriserna fortsätter också att stiga i 57 av de 70 städer som ingår i den officiella statistiken.

En räntehöjning från centralbanken ligger dock en bit fram i tiden bland annat för att inflationen ligger på låga 1,8 procent, och även om den väntas stiga framöver är det långt till det inofficiella inflationsmålet kring 3 - 4 procent.

Det finns också en rädsla från regeringshåll att återupprepa misstaget från 2015 när man bromsade in alldeles för kraftigt, och fick såväl den egna börsen som hela råvarumarknaden och flera valutor i tillväxtekonomierna på fall. MSCI-index för Kina backade då med cirka 40 procent från toppen i juni till botten i september. Så det är knappast riskfritt att dundra in med kapital på den kinesiska marknaden, även om det fortfarande är långt till tidigare kurstoppar.

Den kinesiska börsen har, efter en svacka vid månadsskiftet november/december fått förnyad fart. MSCI-index för Kina steg med 15 procent under 2017 (exklusive utdelningar) och har fortsatt resan uppåt i inledningen av 2018. Hittills i år är MSCI-index upp med 3,5 procent (se diagram). Den inhemska Shanghai-börsen är i sin tur upp med 5,1 procent i januari.

Ett annat hot mot börsen och tillväxten är givetvis om Trump-administrationen skulle göra allvar av sina hot om kraftfulla handelsåtgärder mot Kina. Det har annars varit ganska lugnt på den fronten under senare tid och ett skäl till detta kan vara att den kinesiska ledningen låtit yuanen stärkas mot den amerikanska dollarn under loppat av 2017 (se diagram).

En process som dessutom underlättats av att även dollarn gått svagt, vilket bland annat bidragit till att yuanen försvagats mot euron och kinesiska företag därmed stärkts sin konkurrenskraft på andra marknader.  

Analytikerna väntar sig att den kinesiska tillväxten ska dämpas en aning under loppet av 2018, bland annat som en följd av finansiell åtstramning och en fortsatt strävan att ställa om ekonomin mot mer av hållbar tillväxt. Finanspolitiken väntas dock bidra med stimulans så en tillväxt runt 6,5 procent ligger i korten. Det är också i nivå med den lägre gränsen i regeringens tillväxtmål på 6,5 – 7,0 procent.

Som alltid, när det gäller Kina, finns förstås också en viss skepsis mot den officiella statistikens tillförlitlighet. Främst förekommer det statistikfusk på regional nivå och så tycks ha skett även denna gång. Den goda nyheten är att regeringen nu uppmärksammar fusket och förväntas agera mot detta i framtiden.

Än så länge får vi som utomstående agera utifrån de förutsättningar som bjuds. Bilden av kinesisk ekonomi är ändå att mycket just nu rör sig åt rätt håll. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -