Scandic är lockande - men risken är för hög

Aktieanalys. Scandic Hotels aktie har rasat och på nuvarande kursnivåer nyckeltalen attraktiva ut. Vinstvarningen skapar dock stor osäkerhet inför de kommande kvartalen.

Hotellkedjan Scandic Hotels tvingades tidigare i veckan varna för att utfallet i bolagets fjärde kvartal inte kommer att leva upp till aktiemarknadens förväntningar. Det justerade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar, ebitda, väntas landa på 330 Mkr. Väntat var enligt SME Direkt ett resultat på 471 Mkr.

Utfallet blir alltså 30 procent lägre än väntat. Reaktionen på vinstvarningen blev kraftigt negativ. Aktien dök 20 procent under tisdagen och har fortsatt ned ytterligare en bit sedan dess.

Det kraftiga kursfallet drivs av flera faktorer. Dels var utfallet såklart en rejäl besvikelse. Bolaget talar dessvärre också om en svagare marknad i Sverige vilket reser frågetecken kring framtiden. Sverige är Scandic Hotels största och mest lönsamma marknad. Den svarar för 40 procent av omsättningen och närmare hälften av rörelseresultatet i koncernen. Slutligen beror den kraftiga reaktionen även på att Scandic-aktien stigit kraftigt det senaste dryga året.

Scandic Hotels Group är med sina numera drygt 260 hotell sammantaget Nordens största hotelloperatör. Efter Sverige är Norge näst största marknad med drygt 30 procent av omsättningen. Verkstamhet finns även i Danmark, Finland och Tyskland. Vid årsskiftet blev ett förvärv av en större portfölj med cirka 40 hotell i Finland klar. I Tyskland har Scandic än så länge en mindre verksamhet men bolaget siktar på att ha 10-15 hotell i landet.

Vinstvarningen för det fjärde kvartalet berodde framför allt på ett sämre utfall än väntat på Stockholmsmarknaden. Efterfrågan försvagades enligt Scandic under slutet av 2017. Det har tillkommit ett stort antal hotellrum på Stockholmsmarknaden det senaste året (1 700 i Stockholms kommun enligt branschorganisationen Visita) och uppenbarligen har utbudet kommit att överstiga efterfrågan, åtminstone på kort sikt.

Finanschefen Jan Johansson sade i samband med vinstvarningen till Nyhetsbyrån Direkt att han räknade med efterfrågan på sikt kommer att komma ikapp utbudet. För Scandic blev den lite plötsliga försvagningen av marknaden olycklig då bolaget gick in i fjärde kvartalet med för höga kostnader. Enligt finanschefen måste kostnaderna anpassas till den nuvarande efterfrågan. Exakt hur det ska gå till ville han dock inte säga i dagsläget.

Scandic har en relativt hög andel rörliga kostnader. Bolaget uppskattar själva att 25 procent av kostnaderna är helt rörliga medan 55 procent är ”halvrörliga”. Personal och hyror är de största posterna och utgör tillsammans runt två tredjedelar av kostnaderna.

En majoritet av personalen är anställda på deltids- eller timkontrakt och hyresavtalen innehåller också som regel en rörlig komponent. Över tid bidrar det till att stabilisera marginalerna. Snabba förändringar i efterfrågeläget får trots det genomslag på lönsamheten.

I hotellsammanhang används intäktsmåttet RevPar vilket är intäkt per tillgängligt hotellrum. Med fler tillgängliga hotellrum kan den siffran falla även om efterfrågan på hotellrum är fortsatt god. I Sverige tycks dessutom efterfrågan på hotellrum ha planat ut vilket sätter extra press på RevPar när antalet hotellrum ökar.

Efter ett starkt första kvartal 2017 har RevPar visat en svag tillväxt i Sverige. I fjärde kvartalet ser det ut att ha fallit. Även i Danmark, som är en lönsam marknad för Scandic, har RevPar-utvecklingen varit svag de senaste kvartalen.

Av de större marknaderna har Norge bäst utveckling. Även den finska hotellmarknaden utvecklas väl. I Finland har dock de hotell som Scandic förvärvade i slutet av förra året en svag lönsamhet.

Aktiviteten har varit hög inom Scandic de senaste åren med förvärv av hotellportföljer såväl i Norge som i Finland. Ett antal stora hotellprojekt har dessutom slutförts och inräknat det senaste förvärvet i Finland har antalet rum i Scandic ökat med drygt 10 procent det senaste året. En ökning på nästan lika mycket ligger i pipeline för de kommande fyra åren.

Det senaste årets starka tillväxt i Scandic har betalat sig bra på aktiemarknaden. Scandic-aktien steg drygt 50 procent under 2017. Vinsterna har inte hängt med i det tempot och värderingen har stigit.

Analytikerna har förståeligt nog svarat på vinstvarningen genom att justera ned sina estimat för Scandic Hotels de kommande åren. Enligt databasen Factset ligger snittprognosen för vinst per aktie bland de analytiker som uppdaterat sina estimat sedan vinstvarningen på 6,96 kronor för 2018 och 7,48 kronor för 2019.

Med dagens aktiekurs innebär de prognoserna p/e-tal på 12,6 respektive 11,7 för de kommande åren. Direktavkastningen i Scandic-aktien väntas uppgå till 4,1 procent respektive 4,2 procent de närmaste åren.

Scandic Hotels Group har varit rejält på hugget de senaste åren och växt verksamheten både genom nybyggen och förvärv. Bolaget har också hittills under sin relativt korta börskarriär haft bra medvind från en stark underliggande marknad.

Affärsmodellen är enligt egen uppgift flexibel men att döma av utvecklingen i fjärde kvartalet tycks även relativt små förändringar i RevPar i det korta perspektivet slå hårt mot resultatet. Det är nu upp till bevis för Scandic att anpassa kostnaderna och slå vakt om marginalerna i vad som ser ut att bli en lite tuffare marknad.

Värdering och direktavkastning ser fortfarande attraktiva ut i Scandic-aktien. Efter en kraftig och oväntad vinstvarning är dock osäkerheten stor kring bolaget och tills bilden klarnar väljer vi att hålla oss på sidlinjen. Rekommendationen stannar vid Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Scandic Hotels Group Neutral 87,40 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -