Cannabisaktier i topp bland utländska aktier

Börs Cannabisaktier ligger i topp bland de utländska aktier som fått flest nya ägare hos Avanza under året. Fem av de 30 utländska aktier som fått flest nya ägare är cannabisproducenter, visar en genomgång.

Under de senaste tolv månaderna har Avanzas aktieägare framför allt ökat sitt utländska ägande i cannabisproducenter, amerikanska och kinesiska it-drakar, halvledarföretag, spelbolag, e-handelsbolag och norska laxaktier.

Listan toppas av de två cannabisproducenterna Aurora Cannabis och Canopy Growth Corp. Bolagen har fått 8672 respektive 5614 nya aktieägare på Avanza under den senaste tolvmånadersperioden.

Bolagens respektive aktier har stigit med hela 372 respektive 270 procent under året. De andra cannabisaktierna på listan är Cronos Group, Aphria och Supreme Cannabis Company. Samtliga producenter är noterade i Kanada.



Plats 1-15

Totalt är sex av de 30 utländska aktier som fått flest nya aktieägare kanadensiska. Den enda kanadensiska aktie som inte är cannabisproducent är säkerhetsföretaget Patriot One Technologies, vars aktie fått 2865 nya aktieägare. Under samma period har aktien backat 5 procent.

16 av de 30 aktier som fått flest ägare är noterade i USA. E-handelsjätten Amazons aktie kommer på tredje plats med 3052 nya ägare. Under samma period har aktien stigit med 87 procent. Samtliga så kallade FANG-bolag finns med på listan. Facebook har fått 1619 nya ägare, Netflix har fått 1825 nya ägare och Alphapet (Google) har fått 1118 nya ägare.

Fyra norska bolag finns med på listan. Överst bland dessa hamnar återvinningsmaskintillverkaren Tomra med 1547 nya ägare. Aktien har gått starkt med en uppgång på 50 procent.

Den genomsnittliga uppgången för de 30 aktierna på listan är 202 procent. Siffran dras upp kraftigt av cannabisproducenternas aktier. Bara sex av de 30 aktierna har backat under de senaste tolv månaderna.


Plats 16-30

Cannabisaktierna har ökat snabbt i värde efter att flera amerikanska delstater fullt ut legaliserat marijuana. Utöver det har marijuana för medicinskt bruk vuxit snabbare än förutsett. Till sommaren väntas också Kanada helt legalisera drogen för allmänt bruk. Läs mer om cannabisaktier och marknaden här.

Efterfrågan på medicinsk cannabis tillsammans med ny efterfrågan när drogen legaliseras i Kanada gör att producenterna nu bygger ut sin kapacitet för fullt.

Omsättningsökningen väntas bli störst under första åren efter legaliseringen för att därefter ligga på en årlig tillväxt på 5 procent. Trots det har de underliggande aktierna dragit iväg så pass mycket att många ser bubbeltendenser.

Totalt har 86 företag idag licens att odla cannabis i Kanada. Det finns få vallgravar för de som vill komma in på marknaden. När drogen legaliseras är det också svårt att förutse hur stor del av handeln som går från svart till vitt.

I delstaten Colorado legaliserades marijuana 2014. En studie härifrån visar att hälften av försäljningen fortfarande sker svart. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -