Börsen: Avanza-rally efter rapport

Börs Stockholmsbörsen inledde torsdagen upp med stöd av gårdagens indexlyft i USA, men har under förmiddagen försvagats något likt tendensen i omvärlden. Nätbanken Avanza steg efter en stark delårsrapport.

Investmentbanken Jefferies färska rekommendationer i banksektorn gav samtidigt utslag i de svenska storbanksaktierna.

Storbolagsindexet OMXS30 var klockan 09.50 ned 0,1 procent till 1.622. Omsättningen på Stockholmsbörsen var då 2,3 miljarder kronor.

Avanza steg hela 14 procent efter att på morgonen ha redovisat ett rörelseresultat på 114 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, vilket var högre än analytikernas förväntan om 96 miljoner enligt SME Direkt. Kurtageintäkterna gynnades av ökat intresse för kryptovalutor.

Även Avanzas oförändrade utdelning på 10:50 kronor per aktie överraskade på uppsidan. Bolaget höjde samtidigt sitt långsiktiga mål för andelen av nettoinflödet på den svenska sparmarknaden.

Bland storbolagen steg Swedbank 1,3 procent med stöd av höjd rekommendation från Jefferies. Nordea och SEB, som båda fick sänkta rekommendationer av samma investmentbank, sjönk 1,0 respektive 0,5 procent.

Ericsson lyfte 1,2 procent med stöd av höjd riktkurs från Goldman Sachs. Aktien har gått starkt på sistone och har stått emot de inte helt oväntade goodwill-nedskrivningar som meddelades i tisdags.

Kontraktstillverkaren Hanza sjönk 11 procent efter beskedet att bolaget köper Wermland Mechanics för högst 168 miljoner kronor och föreslår en fullt ut garanterad emission på 60 miljoner som delfinansiering.

Lundin Petroleum fick i tisdags påhälsning av svensk och schweizisk polis som gjorde tillslag mot bolagets kontor med anledning av utredningen rörande medhjälp till folkrättsbrott i Sudan. Aktien var ned 0,2 procent.

Eltel har beslutat att behålla den svenska flyg- och säkerhetsverksamheten som tidigare avsågs att säljas. Den ska i stället integreras i affärsenhet Sverige. Aktien sjönk 1,7 procent.

De företag som har vinstvarnat under de senaste dagarna gick överlag nedåt på torsdagen. I kategorin återfinns Skanska, Net Ent, Scandic Hotels och Billerud Korsnäs.

Dagens Industri skrev att bilservicekedjan Mekonomen pekas ut som en trolig utköpskandidat, men att huvudägaren sannolikt inte har pengar att göra en affär i nuläget. Aktien kan dock även vara köpvärd på egna meriter, enligt tidningen. Mekonomen backade 0,7 procent.

Affärsvärlden rekommenderade köp av konsult- och utbildningsbolaget BTS. Aktien steg 1,0 procent.

Polymertillverkaren Hexpol klättrade 1,1 procent efter höjd rekommendation till köp av ABG Sundal Collier.

Telekombolaget Nokia, som fick sänkt rekommendation av Goldman Sachs till behåll, tappade 0,8 procent.

Graf: Storbolagsindexet OMXS30 torsdagen den 18 januari

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -