Svåra tider för kryptoinvesterare

Kryotoraset För bara tio dagar sedan värderades världens samlade kryptovalutor till 830 miljarder amerikanska dollar, enligt Coinmarketcap.com. Under onsdagen värderades samma kryptokorg till 500 miljarder dollar.

Nedgången drabbar framför allt investerare som klivit på kryptotåget under de senaste veckorna.

Lika dramatisk som uppgången varit lika dramatisk har fallet varit i flera av kryptovalutorna under de senaste dagarna. Ett exempel är Ripple som nu handlas till strax över en dollar. Så sent som för tio dagar sedan handlades den till över tre dollar. Ripple var den kryptovaluta som steg mest under 2017.

Det är framför allt uttalanden från Sydkorea om att eventuellt besluta om ett totalförbud mot kryptovalutor som gjort marknaderna nervösa under de senaste dagarna.  Ett annat orosmoment är ytterligare regleringar i samband med G20-mötet i mars.

Den största kryptovalutan sett till marknadsvärde är bitcoin. I december handlades den till nära 20 000 dollar och det totala marknadsvärdet var uppe i 320 miljarder dollar. Idag en månad senare är marknadsvärdet 173 miljarder.

"Kryptoinvesterare måste bestämma sig för om de ska lämna bitcoin på grund av valutans tekniska begränsningar som gör att den riskerar att trängas ut av andra alternativ eller om de ska stanna kvar och hoppas på att bitcoin ska överleva ändå”, säger Shuhei Fujise, chefsanalytiker för forskningsföretaget Alt Design till Handelsblatt.

Enligt Shuhei Fujise väntar ytterligare några svåra veckor för samtliga kryptoinvesterare.

En del av kritiken mot bitcoin är den krävande transaktionsbearbetningen. Konkurrerande kryptovalutor som Ethereum och Ripple går snabbare. Deras programvaror fungerar också som teknologiplattformar som erbjuder mer än bara pengaröverföring.

Den övergripande frågan nu är hur de digitala valutorna kommer att påverkas av hårdare marknadskontroller på medellång sikt.

Under en längre tid har europeiska värdepappersmyndigheten, tyska finansinspektionen Bafin och amerikanska SEC regelbundet varnat för riskerna med att investera i kryptovalutor.

Läs också: Bitcoin fortsätter att rasa

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -