BRIC-fond för den långsiktige

Fondanalys En av de populäraste akronymerna på finansmarknaden var BRIC, som idag för en tynande tillvaro på fondmarknaden. Utbudet är skralt, hos Morningstar finns de endast knappt en handfull fonder kvar. Vad skiljer mot en bred tillväxtmarknadsindexfond?

BRIC är en förkortning som bildas av begynnelsebokstäverna i de fyra länderna; Brasilien, Ryssland, Kina (China) och Indien. 2001 namngav den dåvarande ordförande för Goldman Sachs Asset Management Jim O'Neill termen BRIC som investeringsterm för första gången. Det var fyra stora länder som var riktiga snabbväxare på tillväxtmarknaderna och med bra investeringspotential.

 Jim O'Neill

Det lanserades många BRIC-fonder under första hälften av 00-talet, men intresset från investeringskollektivet är nu betydligt mindre än tidigare. Det syns inte minst på fondutbudet hos Morningstar, som minskat kontinuerligt de senaste åren.

Investerarna har istället valt bredare tillväxtmarknadsfonder de senaste åren, vilket ger en lägre risk. Det ingår 24 länder i MSCI Emerging Markets index till skillnad mot fyra länder i MSCI BRIC-index. Men hur ser avkastningen ut egentligen? Vi har ju lärt oss att lägre risk bör ge lägre avkastning över tid.

Över en lång tidsperiod på 15 år visar det sig att BRIC har varit en klar vinnarstrategi för den som vill ta högre risk. BRIC har avkastat betydligt mer än det breda tillväxtmarknadsindexet MSCI Emerging Markets och globalt aktieindex som inkluderar tillväxtmarknader. Avkastningen under perioden är nästan dubbelt så hög för BRIC-index som globalt aktieindex. Detta till en risk som har varit ungefär 50 procent högre.

Jämfört med MSCI Emerging markets index 500-procentiga uppgång har BRIC avkastat 700 procent. Vid en kortare tidsperiod blir det mer jämnare mellan de olika indexen. Avkastningen på tre år är också till BRIC-index fördel.

Så vad skiljer mellan indexen? De fyra stora BRIC-länderna ingår så klart i båda index. I BRIC-index är Kina det klart största landet på drygt 60 procent, följt av Indien på 18 procent och de fyra länderna utgör hela indexet. Kina är även det klart största landet i MSCI Emerging Markets index men nu har vikten halverats. Mellan tummen och pekfingret kan man säga att vikten för BRIC-länderna halveras i det breda tillväxtmarknadsindexet.

Näst största land i MSCI Emerging Markets index är Sydkorea på drygt 15 procent följt av Taiwan. Båda länderna är egentligen inte tillväxtmarknader utan i högsta grad väl industrialiserade länder. Först på fjärdeplats hittar vi Indien på 9 procent. På listan över största bolag i båda indexen hittar vi de kinesiska teknikjättarna Tencent Holding och Alibaba.

Att investera i en BRIC-fond ger mindre riskspridning men en större koncentration till snabbväxande kinesiska teknikbolag och en större exponering mot råvaror- och energibolag.

För den som långsiktigt som vill ha en investering mot BRIC-index har det blivit svårare att hitta exponering. Tidigare fanns det ett antal amerikanska ETF:er som följde MSCI BRIC index. Men efter Mifid II har det blivit omöjligt att handla dem.

Utbudet av aktivt förvaltade BRIC-fonder är litet. Men Placera har hittat en intressant BRIC-fond för den som vill investera långsiktigt.

Fonden Schroder ISF BRIC A har lyckat bra med avkastningen de senaste fem åren. Ansvarig förvaltare är Waj Hashmi och Tom Wilson, de har förvaltat fonden sedan hösten 2005.

Waj Hashmi och Tom Wilson

Fonden investerar huvudsakligen i stora bolag, drygt 96 procent av kapitalet. Och investeringarna är koncentrerade till ett relativt litet antal aktier, idag 52 stycken.

Den geografiska riskspridningen avviker från MSCI BRIC index. Fonden är överviktad Brasilien och Ryssland. Största sektor är finansbolag på 25,5 procent följt av teknikbolag på 19,2 procent, även det avviker från index.

De fem största innehaven är alla kinesiska. Tillsammans utgör de fem största innehaven knappt 35 procent av fondens värde, vilket ger en bra riskspridning i fonden.

Det senaste året har fonden avkastat drygt 30 procent jämfört med kategorisnittet på 28,5 procent. Risken, mätt som standardavvikelse, har varit lägre än kategorisnittet de senaste tre åren, 15,5 jämfört med 17,2 procent för den genomsnittliga BRIC-fonden. Samtidigt har avkastningen varit en av de bättre med en uppgång på 70 procent de senaste fem åren, vilket är bättre än fondkategorin på 63,4 procent.

Förvaltarnas långa erfarenhet gör fonden intressant för den långsiktige investeraren. Förvaltningsavgiften på 2,1 procent per år är inte billigt, men lite lägre än snittet för BRIC fonderna. Fonden har fyra stjärnor hos Morningstar av fem möjliga.

Nu när det är svårt att hitta billigare börshandlade fonder som följer BRIC-index, så är ett alternativ en billigare indexfond som följer det bredare tillväxtmarknadsindexet MSCI Emerging Markets.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Schroder ISF BIC A Acc USD Köp 2 107,18 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -