Börserna rivstartade det nya året

Utblick Riskaptiten på finansmarknaden är fortsatt hög och de globala investerarna har laddat på rejält i inledningen av det nya året.

Det nya börsåret har fått en riktig rivstart med mycket god riskaptit hos investerarna. I vår genomgång av 70-talet länder är det bara i 6 länder som börserna ligger på minus i januari. I flera fall noteras uppgångar på över 5 procent under årets inledande handel med Nigeria i topp med en uppgång på hela 16,2 procent.

Den amerikanska skattereformen fortsätter att gynna riskaptiten, men trots det har dollarn fortsatt att försvagas. Något som i sin tur gynnat flera, tungt dollarskuldsatta, tillväxtekonomier (Emerging - och Frontier Markets) och det är också dessa marknader som gått allra starkast i inledningen av året.

Det finns en viss oro kring de amerikanska förhandlingarna kring en höjning av det offentliga skuldtaket som gett volatiliteten på den amerikanska börsen en liten skjuts uppåt under de allra senaste dagarna (se diagram).

Det är dock fortfarande mycket långt från tidigare krisnivåer och de flesta räknar med att frågan kommer att lösas, men med risk för att det blir en ny kortsiktig lösning och att det här blir en återkommande huvudvärk för investerare under året.

Det mesta av de direkt effekterna av den amerikanska skattereformen är givetvis redan inprisat i kurserna men hur stor den positiva konjunktureffekten blir återstår att se. Det blir i så fall en extra skjuts till en global återhämtning som känns allt mer stabil.

Citigroups Economic Surprise Index (ESI), som mäter hur makrostatstiken rullas ut i förhållande till analytikernas prognoser, ligger fortfarande över nollstrecket i de flesta regioner (se diagram). De positiva överraskningarna fortsätter att dominera, om än inte i samma utsträckning som tidigare.

Det kanske mest positiva har varit att återhämtningen i EMU-området ser allt stabilare ut. Bland annat har ECB uttryckt sig optimistiskt kring den ekonomiska utvecklingen och det här syns också på att börserna i EMU-området gått starkt.

Ett litet hot är att euron också stärkts men än syns inga negativa effekter på finansmarknaden. Fortsatt låg inflation i EMU-området minskar risken för att ECB ska strama åt på ett mer dramatiskt sätt. De mest optimistiska bedömare talar om en ny ekonomisk skördetid i EMU-området efter sju svaga år.

Svensk ekonomi fortsätter också att imponera men risken för ett större prisras på bostadsmarknaden är fortfarande förhållandevis stor. Det bidrar bland annat till att utländska placerare kan vara lite skeptiska mot den svenska börsen och då främst de dominerande finansföretagen.

Att börserna inte kan fortsätta att rusa på i samma takt som nu även framöver, är nog de flesta överens om. Värderingarna är på många håll redan historiskt höga. Krockkuddar mot större, och mer långvariga börsras, finns ändå i den hyggligt starka globala konjunkturen och i bristen på vettiga placeringsalternativ.

Developed Markets

Den genomsnittliga uppgången landar på hela 3,2 procent i inledningen av 2018. Det verkar inte finnas någon rädsla inför det italienska valet som nalkas utan börsen här har bra fart och har stigit med 7,0 procent, efter en trög avslutning på fjolåret. Överlag har börsåret startat starkt i flera EMU-länder trots att euron också gått starkt. Tecken på att förtroendet för den ekonomiska återhämtningen i EMU-området är stort. Börsgiganterna USA och Japan fortsätter dessutom att övertyga. I botten ligger Australien och Nya Zeeland som pressas av en något svalare utveckling av metall. Och livsmedelspriser i inledning av det nya året.

Emerging Markets

Här landar den genomsnittliga uppgången på hela 4,2 procent och det är dessutom bara den turkiska börsen som ligger på minus hittills i januari. Den nedgången följer dock på en mycket stark avslutning 2017.

I topp ligger Ryssland som gynnas av ett stigande oljepris men mer imponerande är kanske att den kinesiska börsen orkar med en uppgång på hela 7,6 procent trots den starka börsutvecklingen under i stort sett hela 2017. Lite svalare är det i Indien och Sydafrika som avslutade fjolåret så starkt. Mexico fortsätter att tyngas av svårigheterna att få till ett nytt handelsavtal med USA.

Frontier Markets

De nya tillväxtekonomierna leder börsrallyt med en genomsnittlig uppgång på 5,0 procent. Flera oljetunga ekonomier har gått mycket starkt och nu noteras uppångar även i Mellanöstern-länderna som tidigare utvecklats dålig till följd av den politiska oron. Som vanligt en mycket blandad börsutveckling och diversifiering tycks vara en investeringsmodell att föredra i den här gruppen länder. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -