Aktierna som tappat flest ägare

Börs Aktivistfondförvaltaren Christer Gardells intåg i sargade telekombolaget Ericsson är inget som imponerat på nätmäklaren Avanzas kunder. Under senaste året är aktien den som flest valt att lämna, visar en genomgång.

Tio av de 30 aktier, där antalet ägare minskat mest i absoluta tal, finns på börsens Largecap-lista. Den aktie som flest lämnat är Ericsson. Totalt har aktien försvunnit ur 4514 depåer hos nätmäklaren. Trots att många valt att lämna aktien har den fortfarande 31878 ägare hos Avanza. Under senaste året har aktien stigit med lite drygt 6 procent.

Störste ägare i telekombolaget är Cevian Capital och finansmannen Christer Gardell som kontrollerar 7,3 procent av kapitalet och 4,3 procent av rösterna. Investors ägarandel uppgår till 6,6 procent av kapitalet och 22,2 procent av rösterna.

Ericsson har haft en turbulent tid med en serie vinstvarningar bakom sig. Under vd Börje Ekholm har Ericsson under året skurit hårt i kostnaderna och prioriterar lönsamhet före tillväxt.

Plats 1-15

En annan aktie som många valt att överge är olje- och gasprospekteringsbolaget Africa Oil. Totalt har drygt 4000 aktieägare valt att lämna bolaget. Aktien har också gått svagt sett tolv månader tillbaka med en nedgång på lite drygt 40 procent trots att oljepriset stigit.

Bakom ligger att några av bolagets prospekteringsbrunnar inte gett något. Den politiska oron i Kenya har också påverkat bolaget negativt.

Trots ägartappet finns aktien kvar i över 12000 depåer hos Avanza. Africa Oil äger olje-och gastillgångar i Kenya, Etiopien och Puntland (Somalia) genom sitt 45% av aktierna i Horn Petroleum Corporation. Börsvärdet är runt fem miljarder kronor.

Africa Oil är långt ifrån det enda olje- och gasprospekteringsbolaget som finns med över de 30 bolag som flest sålt under året. På listan finns också International Petroleum Corp, Lundin Petroleum och EnQuest.

Tredje mest lämnade aktien är bioteknologiska läkemedelsföretaget SOBI, vars aktie övergivits av 3299 ägare under de senaste tolv månaderna. Aktien är upp nära 4 procent på ett år och bolaget finns fortfarande kvar i över 5000 Avanza-portföljer.

SOBI är specialiserat på läkemedel för sällsynta sjukdomar. Produktportföljen innehåller ett 40-tal produkter med inriktning mot hemofili, inflammationssjukdomar samt genetiska- och metabola sjukdomar.

Andra branschaktier som många valt att lämna är bolag inom bygg- och fastighetsutveckling. På listan finns Bonava, Ahlsell, SSM Holding och Fabege.  

Åtta aktier finns på börsens Midcap-lista och fyra finns på Smallcap-lista. Sex aktier återfinns på börsens First Northslista. Den enda aktie på Aktietorget är Initiator Pharma.

Plats 16-30

Man brukar säga att man aldrig ska gifta sig med en aktie och det skulle i varje fall ha stämt när det gäller de 30 mest sålda aktierna under senaste tolv månaderna. I genomsnitt har de 30 aktierna på listan tappat 6,5 procent under året. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -