Vinstvarningarna i börsfokus

Börsen Stockholmsbörsen utvecklades svagt på tisdagen för tredje handelsdagen i rad, med korta besök på plussidan. Vinstvarningar pressade Net Ent och Scandic kraftigt medan rörelserna i storbolagsindexet var beskedliga.

OMXS30 var ned drygt 0,2 procent till 1.623 strax efter klockan 14, då aktier för drygt 7 miljarder kronor hade omsatts med Net Ent som mest omsatta aktie.

Scandic Hotels rasade 19 procent efter att ha vittnat om en svag marknad i Stockholm under fjolårsavslutningen och ett rörelseresultat som inte på långt när nått upp till marknadsförväntningarna för kvartalet. Kursfallet motsvarar 2,2 miljarder kronor i börsvärde.

Hotellfastighetsbolaget Pandox, med Sverige som största marknad och Scandic som viktig partner, tappade 5-6 procent eller 800 miljoner kronor av sitt börsvärde.

Ungefär lika hårt som Scandic drabbades Net Ent, som tappade 2,3 miljarder kronor eller 20 procent av sitt marknadsvärde. Utfasning av spelleveranser i Australien, Polen och Tjeckien har bromsat intäktstillväxten i det fjärde kvartalet, hette det i kasinoutvecklarens vinstvarning. Årets tillväxtutsikter är dock hälsosamma, enligt vd-besked vid en telefonkonferens.

Bästa storbolag var Getingeavknoppningen Arjo, som var upp 5,5 procent. Under förmiddagen flaggade fondförvaltaren Fidelity för ett ägande om 5,2 procent av bolaget.

Även bettingkonglomeratet Cherry, som Net Ent har sina rötter i, steg efter ägarförändringar. Här har styrelseordföranden och storägaren Morten Klein köpt aktier för nästan 20 miljoner kronor. Aktien steg kring 5 procent.

Ericssons goodwillnedskrivning på 14 miljarder följde på besked i december om prövning av nedskrivningsbehov, och tycks inte ha upprört marknaden: aktiens nedgång var jämförelsevis behärskad, cirka 0,5 procent. Den 8 december, då det indikerades att omkring 20 miljarder av balansräkningens goodwill och immateriella tillgångar på 45 miljarder riskerade nedskrivning, steg aktien 0,1 procent.

Rörelserna i storbolagsindexet OMXS30 var även i övrigt föga anmärkningsvärda. Volvo toppade med plus 0,8 procent utan nyheter, och måndagens vinnare Fingerprint gick tillbaka 1,7 procent vilket räckte till en jumboplats.

Atlas Copco rörde sig kring nollstrecket trots att Exane BNP Paribas har höjt rekommendationen för Atlas Copco till neutral från underperform. Det var dock bättre än ärkerivalen Sandvik som backade 0,2 procent. Bolaget kan enligt Exanes fordonsanalytiker drabbas av en nedgång i USA:s bilproduktion i år och nästa år.

Även SKF kan drabbas enligt teamet, men här höll styrkan från måndagen i sig och aktien steg 0,6 procent.

Carnegie har inlett bevakning och utfärdar köpråd för Stillfront, som var upp 2,8 procent. Investmentbanken internmäklade 272.500 aktier för cirka 50 miljoner kronor under förmiddagen. I samband med att Stillfront aviserade ett tyskt storförvärv i december uppdrogs Carnegie att placera upp till en miljon aktier.

Bland cannabisexponerade bolag, som blivit allt mer populära bland småsparare enligt Sveriges Radios inslag under tisdagen, rekylerade Heliospectra 6 procent efter att ha stigit med över 130 procent hittills i år.

USA-terminerna var upp med mellan 0,5 och 1 procent med en dryg timme till öppning, efter att ha hållit helgstängt på måndagen.

Diagram: Intradagsutveckling OMXS30

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -