Aktierna med köpsignaler

Teknisk analys Stockholmsbörsen är svagt positiv enligt Investtechs tekniska analyser, och två aktier har köpsignaler.

Trenden anses av många vara den ledande indikatorn inom teknisk analys. Investtechs forskning understödjer denna teori och denna vecka har de tittat närmare på två aktier i stigande trendkanaler och en aktie i en fallande trendkanal.

Aktier som legat i stigande trendkanaler på Investtechs medellånga kursgrafer har i genomsnitt följts av en klart positiv kursutveckling de kommande 66 dagarna, med en kursutveckling bättre än den genomsnittliga utvecklingen för referensindexet. Motsvarande har aktier i fallande trendkanaler fortsatt prestera svagare än börsen.

Genomsnittlig kursutveckling 66 dagar efter att aktier legat i stigande trender (blå kurva) respektive fallande trender (röd kurva) på Investtechs medellånga tekniska grafer. Bredden på det skuggade området motsvarar en standardavvikelse på genomsnitts-estimat – ju smalare variationsområde, desto bättre estimat. Genomsnittlig utveckling för referensindexet är den svarta kurvan.

Den starka inledningen av året på Stockholmsbörsen har bromsats in i och med att det breda indexet närmat sig motstånd från tidigare toppar vid cirka 600 punkter. Motstånden på dessa nivåer indikerar att många investerare anser att aktierna generellt är dyra och det kan begränsa uppsidan.

Trendkanalen indikerar att optimismen bland investerare ökar och att det stadigt kommer in mer kapital på börsen. Det har också definierats ett nytt stöd vid 568 punkter vilket stärker stödet vid golvet i trendkanalen. En etablering över motståndet vid 600 punkter kommer vara en signal om fortsatt uppgång innanför den stigande trendkanalen.

Den kortsiktigt positiva kursutvecklingen har fått Investtechs kortsiktiga hausseindex att gå från negativt till positivt. Även det långsiktiga hausseindexet har vänt uppåt och indkerar nu att det råder jämvikt bland optimister och pessimister bland långsiktiga investerare.

Investtechs Insiderbarometer indikerar emellertid att insiders tror på fortsatt positiv utveckling på Stockholmsbörsen. Köpandelen är strax över 70 procent för såväl senaste året som på mer kortsiktiga tidsintervall.

Sett till årstidsvariationer är Stockholmsbörsen inne i en längre uppgångsperiod som varar till och med slutet av maj.

Indexet är tekniskt svagt positivt på medellång sikt.

Optimisterna i Sweco B var inte tillräckligt många för att kursen denna gång skulle passera motstånden vid cirka 190-200 kronor. Kursen reagerade ned på hög volym vilket indikerar att många investerare anser att aktien är för dyr på dessa nivåer och man lockades istället av att ta ut eventuella vinster från den senaste uppgången.

Kursen är tillbaka i en fallande trendkanal vilket signalerar fortsatt nedgång då dessa aktier i genomsnitt följts av en avkastning på -2,5 procentenheter sämre än genomsnittlig börsutveckling på tre månaders sikt.

Däremot har handelsvolymen varit hög på dessa kursnivåer och det finns flera tidigare bottnar mellan 167 och 180 kronor vilket kan begränsa nedsidan. En sltutkurs under den lägre nivån kommer emellertid utlösa en klar säljsignal.

Investtechs rekommendation: Svag sälj.

HMS Networks ligger i en stigande trendkanal på medellång sikt vilket indikerar att optimismen bland investerare ökar stadigt och fortatt positiv utveckling signaleras. Dessa aktier har följts av en genomsnittlig meravkastning på 1,9 procentenheter jämfört med genomsnittlig börsutveckling på tre månaders sikt.

Närheten till trendgolvet indikerar att uppsidan är stor från dagens nivå och att dagens kurs därför kan vara en god ingångskurs.

Bolaget redovisar sin årsrapport den 16 februari.

Investtechs rekommendation: Köp.

Aggressiva köpare har pressat upp kursen i SKF B vilket resulterat i en köpsignal från en rektangelformation. Formationen indikerar i första skedet fortsatt uppgång till cirka 202 kronor.

Kursen har ännu inte passerat motstånd från tidigare toppar vid 193-195 kronor och dessa indikerar att det kan finnas säljare på dessa nivåer vilket kan begränsa uppsidan. Positivt kortsiktigt momentum och positiv volymutveckling där volymtoppar motsvaras väl av kurstoppar och volymbottnar motsvaras väl av kursbottnar ökar möjligheten att kursen bryter motstånden.

Bolaget redovisar sin årsrapport den 1 februari.

Investtechs rekommendation: Svag köp.

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -