Vietnam-börsen i världsklass

Fonder 2017 steg vietnamesiska Ho Chi Mihn-börsen med 58 procent och börsen i Hanoi var upp 43 procent. Det gör de vietnamesiska marknaderna till några av de starkaste i världen.

”Uppgångskurvan påminner om kryptovalutan bitcoin”, säger grundaren och ordföranden i Dragon Capital Dominic Scriven i samband med Skagen Fonders nyårskonferens.

Trots uppgången värderas den vietnamesiska marknaden till p/e-tal på 14 för 2018. Den genomsnittliga vinsttillväxten per aktie för 2018 väntas ligga på 20 procent i genomsnitt. Direktavkastningen är 1,8 procent.

1994 grundade britten Dominic Scriven kapitalförvaltningsfirman Dragon Capital som helt fokuserar på investeringar i Vietnam. Dominic bodde några år i Hongkong och under en resa genom Vietnam såg han de stora möjligheterna.

“Det unika med tillväxtmarknader som Vietnam är att de kan hoppa över många steg som mogna marknader tvingats göra. De kan införa den senaste teknologin direkt”

Dragon Capital är idag den största utländska investeraren i Vietnam. Deras vietnamfond har ett förvaltat kapital på 2,9 miljarder dollar. Sedan starten har den årlig genomsnittliga avkastningen legat på 13 procent. 2006 tilldelades den blonde britten med håret i hästsvans brittiska imperieordern för sina insatser.

Trots att urbaniseringen av Vietnam gått enormt fort under de senaste åren är urbaniseringsgraden i landet bara lite drygt 35 procent.

”Vietnam har den bästa demografin av alla tillväxtmarknader. Befolkningen ökar med en miljon människor per år. Idag uppgår folkmängden till 95 miljoner människor. Medianåldern är 30 år.”

Just nu pågår ett omfattande privatiseringsprogram i Vietnam.

”Man har öppnat upp för större utländskt ägande. Nu har man fullt ut insett att statskapitalism inte är bra och därför säljer man försiktigt av statliga tillångar.”

Ett exempel på det är fondens tredje största innehav i bolaget Airport Corporation of Vietnam som är en sammanslagning av Vietnams 22 civila flygplatser. Bolaget började privatiseras 2015.

Den bästa investering som Dragon Capital gjort är i ett mejeriföretag som heter Vinamilk. Första investeringen gjordes 1995.

”1995 var värderingen av Vinamilk 10 miljoner amerikanska dollar. Idag värderas bolaget till 10 miljarder dollar.”


Vietnamesiska staten äger fortfarande 30 procent av bolaget och det är idag fondens näst största innehav. Det unika med Vinamilk var att det styrdes helt av kvinnor.

”Kvinnlig management är helt oslagbar. Jag tror att kvinnor ofta tänker mer långsiktigt än män och är lite försiktigare.”

Bank och finans är annars ett tema för fonden.

”Vi investerar mycket i vietnamesiska banker. Vårt tredje och fjärde största innehav är i banker. Det behövs ett fungerande bankväsen för att bygga upp och modernisera landet.”

Vietnams infrastruktur behöver förbättras.

”Vägarna är dåliga och stora delar av vägnätet är inte asfalterat. Det hänger också samman med att få äger en egen bil.”

Under de senaste åren har det varit mycket prat om Kinas expansiva planer. När USA nu drar sig tillbaka har relationerna mellan de asiatiska länderna blivit bättre, enligt Dominic.

”De asiatiska länderna kan sätta sig ner och bestämma sig vilken relation de ska ha med jätten Kina. Dessutom kan Kina stå upp och visa på globalt ledarskap på en rad områden. Inte minst när det gäller klimatet. Kina förändras och tar mer ansvar.”

Att USA med president Trump lämnat frihandelsavtalet TTP och istället öppnat vägen för Kina tror Dominic är bra.
”TTP skulle ha blivit bra för Vietnam, men att vara en del i ett frihandelsavtal där Kina är med är bättre. Vietnam är inte som Kina. Men i verkligheten är Vietnam så nära Kina man kan komma utan att vara en del av Kina. Det gäller allt från politik till näringsliv."

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -