Riskaptiten fortsatt hög på börserna

Makroveckan I veckan som kommer lär det svenska nyhetsflödet handla mest om bostadsmarknad. Internationellt fokuserar man på EMU-inflation, amerikanska löner och kinesisk tillväxt.

Riskaptiten fortsätter att vara synnerligen hög på finansmarknaden och börser världen över stiger kraftigt. Den svenska börsen är upp med nära 4 procent i januari. Visserligen en trevlig uppgång men det känns samtidigt som det kanske går lite väl fort uppåt.

Oljepriset fortsätter också sin resa uppåt och nosar nu på 70 dollar per fat (Brent). Till en del beror den senaste tidens uppgång på att dollarn fortsätter att tappa och nu kostar en euro strax över 1,22 dollar. Eller så kanske det snarare ska ses som eurostyrka då euron reagerade positivt på förra veckans penningpolitiska protokoll från ECB.

Ytterligare press mot dollarn kommer från rykten att Kina kraftigt ska minska på sina köp av amerikanska obligationer.

Den här veckan inleds men siffror över den svenska boprisutvecklingen och man får räkna med att det här kommer att dominera det svenska nyhetsflödet under i stort sett hela veckan. Fortsatta prisfall kan dessutom få effekt i form av en svagare krona då det kan tolkas som att Riksbankens planerade räntehöjning skjuts fram. Än så länge ligger dock bankens räntehöjningsplaner fast.

Intressanta inflationssiffror för EMU-området publiceras på onsdag och väntas visa på fortsatt nedåtpress på priserna. Det kan få den nuvarande starka trenden för euron att dämpas då ett inflationsutfall på 1,4 procent gör det svårare för ECB att dra er på obligationsköpen och strama åt penningpolitiken.

På onsdagskvällen publicerar Federal Reserve sin sammanställning av det ekonomiska läget i de olika centralbanksdistrikten och mest intresse riktas mot om det finns tecken på stigande lönetryck. Några ledamöter i Fed-kommittén har redan varit ute och flaggat för att det kan behövas fyra räntehöjningar under 2018.

På torsdag publiceras kinesiska makrodata i en strid ström. BNP-siffrorna är tyngst och det mesta talar för att tillväxten under fjolårets sista kvartal hamnar nära regeringens mål. Det bör göra dem trygga att fortsätta med försiktiga åtstramningar på finansmarknaden.

Måndag

Fullt fokus på svenska bostadspriser med SEB.s boprisindikator och Valuegards siffror över boprisutvecklingen. Risken är att det blir en del svarta rubriker i tidningarna och på nätet eftersom utbudet av bostäder till salu varit rekordstort.

Tisdag

Tysk inflation väntas ligga kvar en bit under ECB:s inflationsmål i december och då är det ändå full fart i tysk ekonomi. I Storbritannien pressas i sin tur inflationen upp av den pundförsvagning som skett tidigare.

Onsdag

Inflationen i EMU-området väntas ha dämpats ytterligare i december och det är givetvis ett stort bekymmer för EB som annars har en optimistisk syn på den ekonomiska utvecklingen. Samtidigt har euron gått starkt under senare tid vilket kan pressa ner inflationen ytterligare. Bank of Canada lämnar räntebesked och väntas höja räntan ytterligare en gång trots dämpats inflationstryck.

Torsdag

Natten mot torsdag är fullmatad med kinesiska makrosiffror. Mest fokus lär läggas på BN-siffrorna för fjolårets sista kvartal. Väntat är en tillväxt kring 6,7 procent vilket ligger i linje med regeringens tillväxtmål. Därmed kan man också fortsätta med de planerade åtstramningarna på finansmarknaden.

Fredag

Brittiska konsumenter väntas ha shoppat loss en del i december. Ännu så länge syns begränsade effekter av Brexit på hushållens beteende men risken är att det blir värre ju länger in på 2018 vi kommer. Hushållshumöret i USA är på topp trots den politiska cirkusen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -