Fondvinnarna på oljerallyt

Fonder Den senaste tiden har oljepriset stigit kraftigt. Däremot har fondernas utveckling inte hängt med i uppgången. Placera tittar på vilka som är fondvinnare och vad som drivit uppgången.

Oljepriset går från klarhet till klarhet och närmar sig 70 dollar per fat. En nivå som vi inte sett på två och ett halvt år. Botten nåddes runt midsommar i fjol med ett oljepris på knappt 45 dollar fatet. En prisuppgång som motsvarar 55 procents uppgång, i amerikanska dollar. Den amerikanska dollarn har tappat runt 3 procent mot kronan det senaste halvåret. Det är fortfarande en uppgång på över 50 procent även i svenska kronor.

Oljepriset

De fonder som investerar huvuddelen eller stora delar av fondens värde i energitillgångar är energifonder och vissa råvarufonder. Fondernas utveckling det senaste halvåret har inte följt med det underliggande oljeprisets uppgång. Enligt Morningstar har kategorisnittet för energifonder stigit med 19 procent det senaste halvåret, mätt i svenska kronor.

Det är sannolikt en kombination av flera faktorer som fått oljepriset att stiga markant det senaste halvåret. OPEC har kopplat ett tydligt grepp om oljemarknaden. Det var få av marknadens aktörer som trodde det var möjligt - en klar missbedömning. OPEC har även inkluderat Ryssland, det har gjort att man lyckats genomföra produktionsnedskärningar. Vi har även sett minskade oljelager i USA och en marknad som börjar hitta balans mellan utbud och efterfrågan.

Aktivt förvaltade energifonder och vissa råvarufonder investerar i huvudsak i produktionsdrivande bolag och inte i oljeterminer som följer oljeprisets uppgång slaviskt. Det vill säga energibolag som tar upp olja, prospekterar, raffinerar olika typer av petroleumprodukter och inte minst i olika typer av oljeserviceföretag faller inom investerar-universet för fondförvaltaren.

Energibolagen påverkas av flera faktorer än bara oljeprisets utveckling. Som noterade bolag har de aktierisk. Bolagen har olika starka balansräkningar vilket ger olika finansieringskostnader. Produktionskostnaderna varier mellan bolagen beroende på om det är olja man borrar efter på land eller om den är ute i havet. De kan justera produktionen och utbudet vid förändringar i efterfrågan.

Utöver det så finns det olika stora politiska risker då vissa oljebolag letar och tar upp olja i diktaturer och andra mindre demokratiska länder. De faktorer som påverkar olje- och energibolagen ger en så kallad hävstång i aktien och varier mellan bolagen. Normalt brukar man säga att hävstången gör att energiaktierna brukar gå upp mer än oljepriset vid stora oljeprisuppgångar.


Prisutveckling för oljepriset och MSCI Energiindex.

Det senaste halvåret är det uppenbart att fonderna inte har hängt med i uppgången. Det är särskilt tydligt när vi ser på det globala energiindexet MSCI Energy som består av drygt 80 operativa energibolag. Avkastningen motsvarar i stort Morningstars kategorisnitts avkastning på knappt 20 procent, i kronor. De fem största energibolagen i indexet väger knappt 40 procent, endast ett av dem har avkastat bättre än indexsnittet. 

Den bästa fonden ProxyPetroleum Energy SEK har lyckats göra bra aktiva aktieval och uppgången är drygt 28 procent, bättre både än index och kategorisnittet.  Bland fondens största innehav hittar vi både Royal Dutch Shell och Exxon Mobil. En av fondens bästa aktier det senaste halvåret är det amerikanska energibolaget California Resources Group som avkastat närmare 190 procent. Bolaget är som namnet antyder från Kalifornien. Och det har inte bara huvudkontoret där utan bolaget letar efter olja och naturgas samt har all produktion i delstaten.

Frågan kvarstår varför inte energibolagen har hängt med oljeprisrallyt det senaste halvåret. Det är en ovanlig avvikelse för sektorer som normalt är starkt korrelerad med oljepriset. Det är ju såklart en kort mätperiod.

Det finns sannolikt flera olika anledningar till avvikelsen. Energibolagen har haft flera tuffa år efter att oljepriset toppade på 120 dollar per fat, sommaren 2014. Under prisnedgången har bolagen dragit ner kraftigt på nyinvesteringar vilket gör att det är svårt att höja produktionen nämnvärt nu när oljepriset skjuter i höjden.

Nu har ju prisuppgången för olja bara pågått i sex månader, det göra att bolagens intäkter och vinster laggar och under de närmaste kvartalen bör bolagens vinster bli större. Men värderingen av energibolagen är inte billig. Enligt MSCI Energiindex värderas bolagen som ingår i indexet till ett genomsnittligt p/e-tal på hela 36,9 i år och p/e-tal 22 för nästa år. Det är betydligt högre än snittet för de amerikanska börserna.

Flera oljeservicebolag som levererar riggar och annan utrustning till oljeindustrin har drabbats hårt av de minskade investeringarna hos de stora oljebolagen. Flera har haft stora problem med finansieringen och stora skulder som resulterar i svaga balansräkningar.

Ett av världens största oljeservicebolag amerikanska Schlumberger, har backat över 8 procent det senaste året.

Vi ser liknande mönster på den oljetunga Oslobörsen, här har oljeservice-bolaget PGS backat drygt 26 procent det senaste året

Men en av de största faktorerna bakom de mindre uppgångarna i oljebolagen kan vara att de globala investerarna har underviktat energibolag de senaste åren. Det skapar mindre efterfrågan på energibolagens aktier.

De kan helt enkelt ha flyttat över kapitalet till mer snabbväxande sektorer som teknikbolag. Här hägrar bättre och mer lovande vinsttillväxt. Även alternativa energikällor och elbilarnas framfart har sannolikt betydelse för investerarnas upplevelse av sentimentet för energiaktier. Här uppskattar man på sikt en lägre oljeförbrukning.

Eller är det så enkelt att som en kollega sa till mig, allt handlar om mätperiod. Så jag tog en längre tidsperiod där vi kan konstatera att de senaste fyra åren får vi med oljepristoppen sommaren 2014 och mätperioden är betydligt längre.

Nu ser man tydligt att energibolagen har avkastat betydligt bättre än det underliggande oljepriset. Vilket kan vara förklaringen till att fonderna inte hängt med det senaste halvåret. De har redan överavkastat betydligt. I det längre perspektivet så krävs det sannolikt ett högre oljepris för att energibolagen ska fortsätta upp.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -