CS: Håller er bort från banker

Börs Svenska och norska bostadspriser i förhållande till inkomster är uppe vid 40-årshögsta. Med ett överutbud och utsikter för ytterligare bostadsprisnedgång är det inte rätt läge att äga svenska bankaktier, enligt Credit Suisse.

Det skriver Credit Suisse i en sektoranalys där Swedbank sänks till underperform med ny riktkurs om 180 kronor (203). För SEB och Handelsbanken upprepas underperform med nya riktkurser om 87 (89) respektive 102 kronor (109).

"Med en värdering om 1,9 mot anläggningstillgångarnas bokförda värde (TBV) ser inte en bostadsmarknadskorrektion inprisad ut i Swedbankaktien och vi bedömer även att kostnaderna kan komma att svika", skriver Credit Suisse.

Banker riskerar att påverkas av en svagare bostadsmarknad på flera sätt, enligt analysen: genom generellt negativ inverkan på BNP-tillväxten, minskande efterfrågan på bolån och hårdare konkurrens i segmentet, försämrad tillgångskvalitét, och centralbankerna kan tänkas hålla nere räntor under en ännu längre period.

"En inbromsning på bostadsmarknaden försvagar caset för högre korträntor vilket, annars, skulle kunna driva upp bankernas inlåningsmarginaler. En stramare penningpolitik skulle inte vara en lämplig reaktion mot fallande fastighetspriser och/eller en ekonomisk inbromsning. Räntehöjningar skulle kunna komma att utlösa oro bland investerare för negativa följdeffekter på bostadsmarknaden vilket i sin tur skulle vara negativt för bankaktier", skriver Credit Suisse.

I analysen påpekas att Handelsbanken har en ledande position inom fastighetsutlåning i Norden.

För Nordea upprepas rekommendationen neutral med ny riktkurs om 11:1 euro (11:4). Även för DNB upprepas neutral medan outperform upprepas för Danske Bank.

Vid 10-tiden på måndagen var SHB och Swedbank svagast i OMXS30 med nedgångar på omkring 1,5 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -