Därför stiger Afrika-börserna

Börs De senaste tre åren har varit nervpåfrestande för afrikainvesterare, men nu kan en vändning ha skett. Vad är det som ligger bakom kursuppgångarna?

I första hand är det sydafrikanska börsen som stigit och bakom ligger främst förhoppningar om en mer tillväxtvänlig politik. Sydafrikanska börsen är Afrikas största börs och är ungefär lika stor som Stockholmsbörsen.

”Det började stiga i mitten av november. Sydafrikanska partiet ANC hade partiledarval och rätt kandidat vann. Det innebar att Sydafrika undgick nedvärdering till skräpstatus. Om fel kandidat hade vunnit så skulle de ha nedgraderats”, säger Karin Fries som förvaltar Carnegies Afrikafond.

Karin Fries, Carnegie

Under de senaste månaderna har sydafrikanska börsen börjat röra sig uppåt. Särskilt starkt har banker och konsumentbolag gått. Den sydafrikanska randen har samtidigt stigit gentemot både amerikanska dollarn och svenska kronan.

”Marknaden lever med en förhoppning om att investeringarna ska ta fart igen. Nu finns det chans att man kan bryta det negativa mönstret. Det finns också en förhoppning om att president Jacob Zuma kommer att få sparken. ”

Sydafrikanska börsens klart största bolag är it-bolaget Naspers som står för nära en fjärdedel av index. Under de senaste tolv månaderna har Naspers stigit med 85 procent mätt i amerikanska dollar och 67 procent i rand.

Naspers äger 34 procent av kinesiska It-jätten Tencent, som också gått mycket starkt under de senaste tolv månaderna.

Näst störst på sydafrikanska börsen är banken Firstrand med ett marknadsvärde på 28 miljarder amerikanska dollar, följt av Standard Bank Group med ett marknadsvärde på nära 25 miljarder dollar. Fjärde störst är kemi- och energikoncernen Sasol med ett marknadsvärde på nästan 23 miljarder dollar.

Den afrikanska kontinenten består av 54 länder som skiljer sig stort åt när det gäller investeringsklimatet. Förutom Sydafrika så börjar den egyptiska marknaden se intressant ut igen.

”I Egypten börjar inflationen falla och det kommer räntesänkningar. De tuffa reformer man gjort har bitit. Så här kan det finnas uppsida.

Även marknaderna i Kenya börjar vädra morgonluft.

”Kenya är på gång. De hade ett uppslitande presidentval som slog hårt mot näringslivet. Nu kan det börja rulla igång igen. Vi kommer att se en återhämtning 2018”, säger Karin Fries.

De största noterade afrikanska bolagen utanför Sydafrika är i första hand telekom och bank. Störst sett till marknadsvärde är telekombolaget Maroc Telecom med ett marknadsvärde på drygt 13 miljarder dollar.

Näst störst är marockanska banken Attijariwafa Bank med ett marknadsvärde på nära 11 miljarder dollar.

Totalt kommer tre av de tio största afrikanska börsbolagen kommer från Marocko. Lika många bolag på topplistan hör hemma i Nigeria.

Anledningarna till de svåra åren för afrikainvesterare är dels att det tagit lång tid för ekonomierna att anpassa sig till tidigare råvaruprisnedgångar. Samtidigt har man i södra Afrika haft den svåraste torkan på över hundra år.

”Torkan har inte bara slagit mot lantbruket. En stor del av Afrikas energi kommer från vattenkraft och när dammarna torkar ut blir det brist på el och då blir det problem att driva exempelvis gruvor som kräver el för brytningen. Nu är de här onda spiralerna över och vi kan börja om igen.”

Det som generellt talar för Afrika är att kontinenten har världens yngsta befolkning som dessutom växer.

”Unga människor konsumerar mer och är mer benägna att testa nya saker.”

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -