Fonderna med den högsta risken

Fondkommentar Volatiliteten på världens börser har sjunkit allt lägre de senaste åren. Men det finns fonder som har en oväntat hög volatilitet. Placera har gått igenom Morningstars fondutbud för att se vilka fonder som har haft högsta risken.

Risk och avkastning är centrala begrepp inom finansiell teori. Det innebär kort att ju mer risk du vågar ta, så betalar det sig över tid med högre avkastning. Vi väljer att se på standardavvikelsen för fonderna de tre senaste åren mått för risk, även kallat volatilitet. Som måttstock ser vi på genomsnittsrisken för alla drygt 1 500 aktiefonderna hos Morningstar. Den landar på knappt 15 för de senaste tre åren.

Stockholmsbörsens motsvarande volatilitet är lägre 13,7. Lyfter vi blicken och ser på de globala börserna så sjunker risken ytterligare till 12,8. Men djupdykningen i Morningstars aktiefondsutbud visar att de fonder med högst risk har betydligt högre än väntat.

Listan över de tio fonder med högsta risk har ett tydligt tema. Det innehåller fler ädelmetallfonder i topp och några få landaktiefonder. Den genomsnittliga risken för högriskfonderna är hela 32,2. Det är ungefär 2,5 gånger högre än Stockholmsbörsen.

De fyra översta fonderna investerar i guld- och ädelmetallbolag och alla har en risk över 32,2, vilket är högt. Vi hittar även två närbesläktade fonder på listan, en energifond och en råvarufond. De landaktiefonder vi hittar på listan hör två hemma i Brasilien och den tredje investerar globalt i bioteknikbolag.

Var är det som gör att just ädelmetallfonderna intar tätplatsen på listan?

Vid en titt under motorhuven hos fonderna så investerar ädelmetallfonder inte i guldtackor som följer guldpriset slaviskt. Guldpriset har en standardavvikelse som är ungefär 50 procent av fondernas.

Fonderna investerar i huvudsak i guldbolag. Oftast tillåter investeringsmandatet att fonderna får investera en viss del i silvergruvor, platinaproducenter och även i diamantbolag.

Ett gruvbolag påverkas av många fler faktorer än guldpriset. Gruvaktier har aktierisk, bolagsspecifika faktorer som utvinningspotential, finansieringskostnad, produktionskostnader och politiska risker då fler har gruvor finns i diktaturer. 

Skillnaden på bolagens finansiering och produktionskostnader ger en hävstång i aktien och varierar mellan olika bolag. Valet att inte investera i guldtackor gör att potentialen är högre i ädelmetallfonderna än guldtackor, men det kommer till priset av en betydligt högre volatilitet.

När vi tittat bland de största investeringarna i de fyra ädelmetallfonder hittar vi flera bolag som är representerade i alla fonder. Ett av de vanligaste innehaven är Agnico Eagle Mines noterat på Torontobörsen.

Bolaget bryter guld bland annat i Finland och prospekterar efter nytt guld i USA. Det är tydligt när man ser på grafen att kursen har rört sig mycket. Från stor nedgång till kraftig uppgång för aktien – alltså en hög spridning kring medelvärdet under perioden. Och det är en stor skillnad mot det underliggande guldprisets utveckling.

Guldprisets utveckling och Angico Eagle Mines aktiekurs

Att vi hittar några Brasilienfonder högt upp på listan är inte så konstigt. Börsen i Sao Paola har svängt kraftigt de senaste åren. Landet har genomgått några år med negativ BNP-utveckling i spåren av rasade råvarupriser, korruptionsskandaler och usla statsfinanser. Som lök på laxen har landet även genomlevt ett riktigt valutakaos.

Det bör påpekas att risken i ädelmetallfonderna har sjunkit betydligt, om vi väljer att se på standardavvikelsen för den senaste 12 månaders perioden.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -