Deutsche: Slutet på tjurmarknaden

Makro/marknad Volatiliteten för alla tillgångsslag har sjunkit dramatiskt de senaste åren. Men nu spår Deutsche Bank en stigande volatilitet och slutet för tjurmarknaden för obligationer under 2018.

”I fjol var det flera faktorer som låg bakom den tydliga trenden som drev ner volatiliteten rekordlågt. En synkron global tillväxt som sakta men säker ökat, inflationssiffror som ständigt landat lägre än marknadens förväntningar och fortsatt QE från centralbankerna”, säger Jim Reid, global chef för fundamental kreditstrategi på Deutsche Bank.

Jim Reid

I spåren av en allt lägre volatilitet har marknaden handlat ihop kreditspreadar till historiskt mycket låga nivåer. Europeiska högriskobligationers ränta handlas i nivå med amerikanska statens 10-åriga obligation. Det brukar skilja flera procentenheter mellan dem då risken är helt olika. Den mångåriga tjurmarknaden för obligationer har fortsatt ännu ett år. Men enligt Jim Read finns det flera faktorer som sannolikt kommer att få volatiliteten att stiga under 2018.

”Den globala tillväxten ser väldigt bra ut för tillfället och de senaste sex åren har den ökat stabilt för varje år. Frågan är om det fortsätter, många indikatorer närmar sig historiskt höga nivåer.”

De senaste åren har inflationen globalt kommit in lägre än förväntningarna hos marknadens aktörer. Drivet av lägre råvarupriser, en minskande oljesektor och lägre global tillväxt än historiskt och en viss Amazonifierings-effekt.

”Inflationen borde stiga under 2018, historiskt höga inköpschefsiffror och minskat utbudsgap brukar påverka kärninflationen. Nu kan det bli ändring och inflationssiffrorna slår sannolikt marknadens inflationsförväntningar, vilket bör leda till ökad volatilitet”, säger Jim Reid.

Under 2017 saktade centralbankernas expansion av balansräkningarna ner och under 2018 ser QE aktiviteten ut att minska betydligt. Marknaden har tagit det med ro utan några större reaktioner på räntor.

”Jag tror inte marknaden fullt ut har prissatt att mindre QE som kommer att ge högre räntor. Jag skulle inte känna mig trygg om jag hade massor med obligationer i portföljen. De stora centralbankerna har haft en stor efterfrågan på utbudet av statsobligationer de senaste sju åren. Under året vill efterfrågan och likviditeten från centralbankerna minska vilket leder till ökade obligationsräntor”

”De här faktorernas utveckling bör skapa ökad volatilitet på finansmarknaderna. Det kommer sannolikt skapa större kreditspreadar under slutet av 2018, vilket sannolikt blir slutet på tjurmarknaden för obligationer och början på en björnmarknad”, avslutar Jim Reid.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -