Begravningsaktier följer trenden

Börs Än har människan inte löst problemet med åldrande och död. Fram till dess kommer begravningsbolagens aktier inte att drabbas av rigor mortis. Demografin talar starkt för sektorn.

Det finns en rad börsnoterade företag världen runt som erbjuder begravningstjänster i en eller annan form.

Världens största noterade begravningsentreprenör är amerikanska Service Corporation International med 24000 anställda. Bolaget har ett börsvärde på över 7 miljarder amerikanska dollar.

Service Corporation International erbjuder begravningsarrangemang, kremering och kyrkogårdsskötseltjänster.

Aktien har gått mycket starkt under de senaste tolv månaderna. I dollar räknat har aktien stigit med drygt 30 procent.

Service Corporation International handlas för närvarande till ett p/e-tal på 24 för 2018. Samtliga fem analytiker som bevakar bolaget har satt köp på aktien, enligt 4-traders.

Att begravningsentreprenörer och tjänster kopplade till branschen växer är naturligt. Under de senaste 100 åren har världens befolkning ökat cirka 400 procent.

I USA avlider årligen cirka 2,6 miljoner människor. Detta är dock en siffra som väntas öka stadigt under de kommande årtiondena i takt med att befolkningen ökar och andelen äldre blir större.

Beräkningar visar att siffran år 2040 kommer att ligga på runt 5 miljoner avlidna.

Näst störst i begravningsbranschen är Matthews International Corporation med säte i Pittsburgh. De tillverkar bland annat urnor och minnesprodukter som smycken och plaketter.

Företaget tillverkar och designar också minnesprodukter och urnor för djur. Aktien har gått knackigt. Under de senaste tolv månader har börsvärdet rasat med cirka en tredjedel efter en rad rapportmissar. Aktien handlas till P/e 15 för innevarande år.

Det finns också en noterad svensk tillverkare av organiska begravningskistor. Bolaget heter OrganoClick och handlas på listan First North.

Största noterade kinesiska begravningsentreprenören är Fo Shou Yuan, vars aktie är noterad på börsen i Hongkong.

Fo Shou Yuan sköter allt från begravningar, driver kyrkogårdar till att leverera miljövänliga kremeringsanläggningar. Aktien har haft ett starkt år och stigit med nära 50 procent under de senaste tolv månaderna. Marknadsvärdet är 1,5 miljarder amerikanska dollar.

Australiens största begravningsentreprenör är Invocare. Aktien handlas till P/e 26. Bolaget äger och driver begravningsbyråer, kyrkogårdar och krematorier i Australien, Nya Zeeland och Singapore. Bolaget bedriver sin verksamhet under de två varumärkena White Lady Funerals och Simplicity Funerals.

Invocares aktie är upp 15 procent mätt i australiska dollar under de senaste tolv månaderna. Bolagets beräknas också ge en direktavkastning på 4 procent under 2018.

Storbritanniens största begravningsbolag är Dignity, vars börsvärde är 1,2 miljarder dollar. Aktien har haft ett uselt år och backat 27 procent under de senaste månaderna.

Kanadas största begravningsbolag är Park Lawn Corp. Aktien har gått oerhört starkt med en uppgång på hela 45 procent under de senaste tolv månaderna. Direktavkastningen ligger på nära 2 procent.

De som talar för branschen framöver är globalt växande folkmängd och större andel äldre. I Nordamerika är fortfarande den stora majoriteten av begravningsentreprenörerna privatägda småföretag. Det talar för att det finns utrymme att växa genom uppköp. 

Totalt beräknas cirka 130 000 arbeta inom begravningsbranschen i USA. Branschen omsätter cirka 20 miljarder dollar. En genomsnittlig nordamerikansk begravning kostar mellan 8000-10000 dollar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -