Heta Listan med rätt förpackning

Heta Listan Stockholmsbörsen har funnit ny energi i inledningen av 2018. Det firar vi med att lyfta fram en stark kandidat inom pappersindustrin.

Listan är tillbaka efter jul- och nyårsfirande. Affärsförslagen Statoil och amerikanska Tractor Supply har utvecklats väl. Den senare har stigit 9 procent över vår triggerkurs och oljebolaget 6 procent.

Något julrally såg vi inte röken av på Stockholmsbörsen. Men börshandlarna måste behållit nyårets festhattar på när de loggat in igen efter årsskiftet. År 2018 har börjat med en uppgång för OMXS30-index på 3,1 procent.

Sällan varar sådan hätsk feststämning året ut, även om det har hänt förut. För vår kortsiktiga strategi är det positivt att det generella marknadshumöret återigen är mer positiv.

OMXS30-Index sjönk i slutet på december under den stigande trendlinje som varit vårt ledsnöre hela vintern. Kring trendlinjen väntade vi en positiv uppstuds.

Men tveksamheterna växte sig allt större i takt med att vändningen dröjde. Under en kort sejour var index istället nere i negativt territorium under linjen. Börsen tog sedan tvärt en positiv vändning och återigen rör vi oss inom den stigande trendkanalen.

Teknisk analys och trendlinjer får inte tolkas binärt. Det är bara ett stödsystem för att stärka en redan förankrad börssyn. Men trendlinjerna betyder ändå något för oss. Trots den dåliga precisionen i stödsystemet ger trendlinjer en grov riktningskarta och den är av stor nytta.

Den här veckan presenteras en ny kandidat. 

Stora Enso R

Trigger 136,00. Målkurs 156,40. Stop loss 129,00.

Amerikanska investmentbanken Jeffries valde på tisdagen ut Stora Enso som en av sina favoriter i den europiska massa- och pappersproduktionen. Sektorn spås dra nytta av högre volymtillväxt och stigande marknadspriser. Långsiktigt tror banken specifikt att Stora Enso drar fördel av detta.

För Heta Listan är det den stigande trenden i aktien och framförallt ett eventuellt utbrott över tidigare rekordhögsta-nivån som lockar. Handelsmönster har hög sannolikhet att föda vidare uppgång.

Det skadar inte heller att bolaget förväntas öka sin vinst per aktie med 20 procent under 2018. Förväntat är ett överskott på 96 öre per aktie, vilket ger p/e 14,5 på nästa år.

Under de senaste åren har Stora Enso genomgått en stor förändring och bytt fokus från papper. Pappret stod för tio år sedan för två tredje delar av omsättningen. Nu utgör det ungefär 30 procent.

Istället har bolaget satsat på en mer lönsam produktmix med konsumentkartong och förpackningar i brännpunkt. Stora investeringar har gjorts genom åren och det ger nu avtryck i bättre lönsamhet.

I år spås rörelsemarginalen stiga till närmare 11 procent, från att historiskt legat kring 5–6 procent.

Köp aktien om den stiger över 136,00 kronor och sätt stopp vid 129,00 kronor.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -