Aktierna med köpsignaler

Tekniska analys Börsen är svagt positiv, enligt Investtechs tekniska analyser, och två aktier får köpsignaler - däribland en riktig folkaktie. En verkstadsjätte är lite mer tveksam.

Stockholmsbörsens breda index har haft en bra start på året och reagerat upp från golvet i en stigande trendkanal. Trendkanalen indikerar att optimismen bland investerare ökar och att det stadigt kommer in mer kapital på börsen. Det har också definierats ett nytt stöd vid 568 punkter vilket stärker stödet vid golvet i trendkanalen.

Den kortsiktigt positiva kursutvecklingen har fått Investtechs kortsiktiga hausseindex att gå från negativt till positivt. Även det långsiktiga hausseindexet har vänt uppåt men befinner sig fortfarande på relativt låga nivåer och indikerar en dominerande pessimism bland långsiktiga investerare.

Investtechs Insiderbarometer indikerar emellertid att insiders tror på fortsatt positiv utveckling på Stockholmsbörsen. Köpandelen är strax över 70 procent för såväl senaste året som på mer kortsiktiga tidsintervall.

Sett till årstidsvariationer är Stockholmsbörsen inne i en längre uppgångsperiod som varar till och med slutet av maj.

Indexet är tekniskt svagt positivt på medellång sikt.

 

Karo Pharma AB har brutit den fallande trendkanalen vilket är en signal om att aktien skall få en kommande utveckling i linje med index, mot en tidigare signalerad underavkastning från den fallande trendkanalen.

Kursen utmanar motstånd mellan cirka 38-39,50 kronor vilket kan begränsa uppsidan, men högt RSI visar att momentum i aktien är starkt och att kursen mycket väl kan stiga vidare på kort sikt. Detta ökar möjligheten att aktien etablerar sig över motstånden strax under 40 kronor.

Insiderhandeln är mximalt positiv enligt Investtechs Insiderbarometer. Mycket beroende av att styrelseordförande Anders Lönner den 14 december rapporterat köp till ett samlat värde av drygt 6,1 miljoner kronor, men fler insynspersoner har rapporterat köp under hösten. Detta indikerar att dessa tror på en kommande positiv utveckling för företaget vilket ökar möjligheten till ett trendomslag.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Köptrycket i Telia Company AB har varit starkt senaste dagarna. Kursen har passerat ett tidigare motstånd vid 37,50 kronor och aktien är dessutom tillbaka i en stigande trendkanal vilket signalerar fortsatt uppgång, i första skedet till motståndet vid 39 kronor.

Uppgång på hög volym indikerar att optimismen ökar på kort sikt och att många investerare är på väg in i aktien. Dessa kan mycket väl fortsätta att pressa upp kursen på kort sikt.

Bolaget redovisar sin årsrapport den 26 januari.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Volvo B har brutit ner genom golvet i en stigande trendkanal vilket indikerar att optimismen kring bolagets kommande ekonomiska utveckling försvagats något. Detta är emellertid ingen säljsignal utan det är istället en signal om en svagare stigningstakt.

Volymutveckling och RSI är på neutrala nivåer vilket heller inte ger någon indikation om någon ökande oro för kursfall bland investerare.

Sammanfattningsvis indikerar den tekniska bilden i första hand en kommande utveckling mellan stödet vid 150 och motståndet vid 170 kronor. Brott genom någon av dessa kommer öppna upp för fortsatt kursutveckling i samma riktning.

Insiderhandeln är negativ enligt Investtechs Insiderbarometer. Det är ett svaghetstecken men försäljningarna är relativt små och förändrar därmed inte helhetsrekommendationen.

Bolaget redovisar sin årsrapport den 31 januari.

Investtechs rekommendation: Neutral.

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -