Goda nyheter för börsen

Makro Året har inletts med kraftigt stigande riskaptit och fortsatt konjunkturoptimism. Dessutom syns ännu inga tydliga tecken på att inflationen skulle skjuta fart vilket bidrar till börsyran.

Det nya börsåret har fått en rivstart med kraftiga uppgångar över närmast hela linjen. Den svenska börsen steg med runt 2,5 procent under årets första vecka och i New York steg Dow Jones-index över 25 000-nivån.

Oljepriset har också fortsatt sin resa uppåt och Brent-oljan handlas nu till strax under 68 dollar per fat. Den högsta nivån sedan maj 2015

Värt att notera är också att kronan fortsatt att gå lite starkare efter den svaga utvecklingen mot slutet av förra året. En euro kostar nu 9,80 kronor och en dollar runt 8,16 kronor.

Konjunkturoptimismen håller också i sig även om de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för december var något svagare än väntat. Det var dock goda nyheter för börsen eftersom det innebär att den amerikanska centralbanken kan gå lugnt fram med sina planerade räntehöjningar.

I veckan som kommer lär det bli en hel del fokus på svensk ekonomi. På onsdag publicerar SCB siffror över industriproduktion och orderingång samtidigt som Riksbanken publicerar det penningpolitiska protokollet från decembermötet. Det här kan ge kronan ytterligare skjuts uppåt så länge direktionen håller fast vid en räntehöjning till sommaren. Vilken effekt sjunkande bostadspriser väntas ge blir också en intressant diskussion att följa.

När det gäller svenska bostadspriser får vi dessutom nya besked när SCB publicerar småhusbarometern för december under torsdagen. Något större prisfall har ännu inte kunnat skönjas i den statistiken.

Veckan avslutas med inflationssiffror från Sverige och USA. Här hemma väntas inflationen ha fallit ner under Riksbankens inflationsmål och det kan givetvis komma aty sätta ny press på kronan.

 

Måndag

Humöret bland investerare i EMU-området väntas ligga kvar på en hygglig nivå även om börserna nog utvecklats lite svagare än väntat. Barometerindikatorn för EMU-området väntas bekräfta bilden av en allt stabilare återhämtning. Hushållshumöret ligger i sin tur på den högsta nivån på 17 år.

 

Tisdag

Arbetslösheten i EMU-området lär ha fortsatt att ticka ner i november och närmar sig mer neutrala nivåer. Det bidrar till att ECB får lättare att dra ner ytterligare på obligationsköpen under det här året.

 

Onsdag

Intressanta siffror över orderingång och produktion i svensk industri. Starka industriindikatorer talar för att det kan bli riktigt starka siffror. Riksbanken publicerar penningpolitiskt protokoll och det finns små tendenser till oenighet i den sex man starka direktionen. Lite hårdare signaler kan spä på den kronuppgång som skett under senare tid men också intressanta att se hur olika ledamöter ser på effekterna av ett boprisfall.

 

Torsdag

Högintressanta siffror över den svenska boprisutvecklingen i december. SCB:s siffror har ännu inte visat på något större prisfall men möjligen kan det synas i decembersiffrorna. ECB publicerar penningpolitiskt protokoll som kan ge vissa effekter på valutamarknaden.

 

Fredag

Inflationssiffror från Sverige och USA. Den svenska inflationen vänas ha tickat ner en aning i december och åter halka ner under Riksbankens inflationsmål på 2 procent. Där väntas den sedan ligga kvar under större delen av det här året. Men inflationen har tenderat att överraska på uppsidan under de senaste månaderna.

 

Makroveckan i urval

 

Måndag

10.30 EMU Sentix investerarförtroendet januari 31,2 (31,1)

11.00 EMU barometerindikatorn december 114,7 (114,6)

11.00 EMU industrins konfidensindikator december 8,4 (8,2)

11.00 EMU hushållens konfidensindikator december 0,5 (0,5)

11.00 EMU detaljhandel november årstakt 2,4% (0,4%)

 

Tisdag

11.00 EMU arbetslöshet november 8,7% (8,8%)

12.00 USA NFIB småföretagsbarometer december 108,0 (107,5)

 

Onsdag

02.30 Kina inflation december årstakt 1,9% (1,7%)

08.00 Norge inflation december årstakt 1,5% (1,1%)

09.30 Sverige industriproduktion november årstakt i.u (6,6%)

09.30 Sverige orderingång industrin november årstakt i.u (3,8%)

10.00 Sverige Riksbanken publicerar penningpolitiskt protokoll

10.30 Storbritannien industriproduktion november årstakt 1,8% (3,6%)

 

Torsdag

08.00 Sverige AMS arbetslöshet december i.u (3,9%)

09.30 Sverige småhusbarometern december årstakt i.u (10,0%)

11.00 EMU industriproduktion november årstakt 3,2% (3,7%)

13.30 EMU ECB publicerar penningpolitiskt protokoll

14.30 USA producentprisindex december årstakt 3,0% (3,1%)

 

Fredag

03.00 Kina export december årstakt i.u (17,7%)

03.00 Kina import december årstakt i.u (12,3%)

09.30 Sverige inflation december årstakt 1,8% (1,9%)

09.30 Sverige underliggande inflation KPIF december årstakt 1,9% (2,0%)

14.30 USA inflation december årstakt 2,1% (2,2%)

14.30 USA detaljhandel december m/m 0,4% (0,8%)

 

Siffror inom parentes anger föregående utfall

 

i.u = ingen uppgift

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -