Fondlegend går i pension

Fonder Den legendariske fondförvaltaren Mark Mobius går i pension sista januari i år, enligt ett pressmeddelande från Franklin Templeton.

Mark Mobius har i över 40 års tid hört till de mest inflytelserika tillväxtmarknadsinvesterarna. Han tillbringade huvuddelen av sin karriär hos den amerikanska fondförvaltaren Franklin Templeton. Sir John Templeton anställde Mark Mobius 1987 för att starta en av de första tillväxtmarknadsfonderna. Mark Mobius byggde upp och ansvarade för Templetons tillväxtmarknadsteam från 1987 till 2016.


Mark Mobius

Han lämnar ett tillväxtmarknadsteam på över 50 portföljförvaltare utspridda på över 20 kontor i världen och med ett förvaltat kapital på drygt 230 miljarder kronor.

"Det finns ingen enskild individ som är mer synonym med tillväxtmarknader än Mark Mobius. Mina kollegor och jag är djupt tacksamma att ha haft möjlighet att arbeta tillsammans med en legend och vi tackar Mark för hans många års dedikerade arbete och enorma bidrag till företaget”, säger Franklin Templetons ordförande och koncernchef Greg Johnson.

Mark Mobius, som ofta var klädd i vit linnekostym, blev känd för de många bolagsbesöken han genomförde för att hitta nya intressanta investeringar. Han har även författat ett flertal böcker om investeringar på tillväxtmarknader. En av de främsta är ”Investors Guide to Emerging Markets”, en bok som många tillväxtmarknadsförvaltare haft som lärobok.

De senaste åren var han inte delaktig i den dagliga fondförvaltningen, utan fungerade som fondbolagets talesman för makro- och investeringsstrategier på tillväxtmarknaderna. Han var topprankad som investerare och räknas bland de mest inflytelserika profilerna i både Asien och Afrika. I fjol mottog han pris för sina gärningar och livsinsats från den ansedda Global Investors Magazine.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -