Här är bästa hedgefonden 2017

Fonder Det finns en klar vinnare när vi korar 2017 års hedgefondsvinnare - en fond som är inriktad på hälsovård. Placera har gjort en djupdykning i Avanzas fondutbud av hedgefonder för att se hur utvecklingen blev.

2017 ser ut att bli ett av de bästa åren på länge för hedgefonder. Enligt statistik från Hedge Fund Research har det globala hedgefondsindexet stigit med 6 procent under året, i amerikanska dollar. Det är betydligt bättre än de 1,5 procent som indexet gett i totalavkastning de senaste 3 åren.

Det globala hedgefondsindexet är ett brett index som innehåller alla typer av hedgefondsstrategier. Och det finns strategier som gett betydligt högre avkastning än snittet. Vi hittar aktiehedgefonder som är specialister inom tekniksektorn som har avkastat över 14 procent i år. De har gynnats av årets stora uppgångar för de amerikanska FAANG-bolagen och de stora kinesiska - BAT-bolagen - som dominerar sektorn.

I botten hittar vi hedgefonder med specialitet på att korta - blanka - aktier. De lånar aktier och säljer dem med mål att köpa tillbaka dem billigare och sedan lämna tillbaka de lånade aktierna. Alltså tjänar de pengar när aktierna går ner i pris. De har haft det kämpigare då det har varit ett synnerligen bra år för världens globala börser med flera nya börsrekord.

Den nordiska motsvarigheten NHX Composite index som beräknas av Hedge Nordic har inte ökat i samma takt som det globala indexet, utan endast stigit 2,9 procent. De nordiska hedgefonder som är inriktade på olika typer av räntestrategier har lyckats bäst med en uppgång på 7,2 procent. Förlorarna är trendföljande hedgefonder, så kallade CTA:s, som i genomsnitt backat med -2,2 procent.

Flera av de tongivande svenska hedgefonderna blev räddade av en ovanligt starkt månadsavkastning i december. Som exempel så lyckades Origo Quest 1 som är inriktad på småbolag att landa på plus 4,2 i december, vilket gav 2,2 procents avkastning för helåret.

Den populära hedgefonden Gladiator landade på 8,5 procent för 2017 efter att den hämtat in 3,5 procent i december. Även Norron Select avslutade starkt i december på hela 4,4 procent upp. Det gjorde att den kunde stänga på plus för året på 3,5 procent.

Spridningen mellan den bästa och sämsta hedgefond 2017 är stor. Det skiljer mer än 50 procentenheter i avkastning. Den bästa har stigit med hela 36 procent i värde medan den sämsta fallit med drygt 16 procent.

Rhenman Healthcare Equity har lyckats utklassa övriga hedgefonder under 2017, med en mycket stark avkastning på hela 36 procent. Trots att fonden inte investerar i globala teknikbolag som annars har varit en vinnande strategi under pret. Fonden investerar i bolag inom läkemedel, bioteknik och hälsovård.

Det verkar ha varit en bra mylla att leta aktier i, särskilt då flera kärninnehav har utvecklats mycket starkt under året. Årets avkastning är mycket bra med tanke på att amerikanskt hälso- och sjukvårdsindex bara stigit drygt 5 procent under 2017. Och fondens exponering mot USA är drygt 75 procent.

En aktör som lyckats riktigt bra 2017 är hedgefondshuset Brummer & Partners. De har fått revansch efter några tunga år då de stängt ner ett antal fonder efter svag avkastning. De har tre fonder med på topplistan.

Den relativt nystartade Bodenholm One är den fond som avkastat bäst på 12,4 procent, och god tvåa är Brummer Multi-Strategy 2XL som är en hävstångsvariant på den vanliga Brummer Multi-strategy som är på tionde plats.

Bodenholm One startade i september 2015 och haft en begränsad avkastning fram till 2017. Fonden investerare globalt i främst aktier.

Överst på förlorarlistan hittar vi BSF Emerging Markets Absolut Return. Det är en hedgefond från världens största kapital förvaltare Blackrock. Fonden inriktar sig på aktier inom tillväxtmarknaderna och det har inte varit ett gynnsamt år för den strategin. Den har backat drygt 16 procent.

På förlorarlistan ligger flera CTA-hedgefonder som har haft en riktigt kämpigt 2017. Bland de med svagast avkastning sticker RPM Evolving och Lynx ut. De har tappat mellan 6,4 och 10 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -