Rallyt i Tencent och Alibaba bakom vinnarfonderna 2017

Fondkommentar De kinesiska BAT-bolagen framfart ger ett stort bidrag till vinnarfonderna 2017. Det visar sig när Placera summerar fondåret.

Placera har listat vinnarna och förlorarna från Avanzas fondutbud. Listan på vinnarfonderna för 2017 har ett tydligt samband. Men före jag går igenom den, så kan det vara nyttigt med en tillbakablick.

När vi för ett år sedan gick in i 2017 var förväntningarna inför fondåret ganska låga. President Trump skulle sväras in som president och huvuddelen av investerarna föredrog de så kallade Trump-trades, sektorer och bolag som sannolikt skulle gynnas av Trumps kommande politik. Att investera i Kina var definitivt ingen Trump-trade.

2017 bjöd på flera börsrekord, det breda MSCI Världsindex nådde ny rekordnotering under årets sista månader. Uppgången för 2017 landade på drygt 11 procent, i svenska kronor.

USA-börserna som väger mellan 50-60 procent av världens börser har inte riktigt hängt med tillväxtmarknaderna i uppgången. De avkastade 9,6 procent, i svenska kronor. Men i lokal valuta är uppgången desto större, drygt 20 procent.

Det är imponerande uppgångar för utländska dollartillgångar med tanke på den svenska kronans framfart under 2017. Den amerikanska dollarn tappade drygt 10 procent mot kronan under året, vilket drar ner värdet för dollartillgångarna.

Vår egen Stockholmsbörs har inte riktigt hängt med de breda europaindexen under året. Stockholmsbörsen tappade fart det sista kvartalet och blev då omsprunget av flera av de europeiska börserna. Stockholmsbörsens uppgång inklusive utdelningar stannade på 9,5 procent.

Breda Europaindex (15 länder inklusive Londonbörsen) är den största marknaden med knappt 28 procent, och har avkastat knappt 13 procent i svenska kronor. Men euron stärktes med knappt 3 procent mot kronan under året, vilket i stort motsvarar skillnaden i avkastning.

Men de tydligaste vinnarna hittar vi i Asien. De asiatiska börserna exklusive japan, sticker ut med en uppgång på hela 25 procent i kronor. En annan vinnare är det breda tillväxtmarknadsindex som även sträcker sig utanför Asien. Det omfattar 23 länder har gått upp med i snitt 23 procent.

Den som vill fördjupa sig i avkastningen på världens börser 2017 kan läsa Pekka Kääntä:s text Här är världens bästa börser – och de som gått allra sämst.

2017 har skapat en mycket stor skillnad mellan vinnarfonder och förlorarfonder. Det skiljer hela 91 procentenheter mellan den bästa och sämsta fonden, vilket är osannolikt mycket.

Hela sex av tio fonder på vinnarlistan består av Kinafonder. De resterande fyra fonderna är bredare Asienfonder där Kina utgör en mycket stor del. Kina är helt klart årets fondtema. Alla sex Kinafonderna har gått bättre än Morningstars kategorisnitt för Kinafonder som avkastat hela 32 procent 2017.

De kinesiska teknik- och internetdrakarna ligger till stor del bakom årets rekord starka uppgång för Kina och Asienfonderna. De så kallade BAT-bolagen som består av söktjänstbolaget Baidu, e-handelsbolaget Alibaba och internetkonglomeratet Tencent Holdings, väger mycket i index. De har uppgångar på mellan 42 och 120 procent i ryggen.

BAT-bolagen har stått för en stor del av årets uppgång i MSCI Kinaindex där de väger 35 procent och hela tekniksektorn väger 40 procent. I det bredare indexet MSCI Asia ex Japan index, där även den sydkoreanska teknikdraken Samsung och Taiwan Semiconductors ingår, utgör tekniksektorn knappt en tredjedel av index.

Överst på vinnarlistan hittar vi MS INVF Asia Opportunity som har stigit över 56 procent. Fonden investerar i Asien förutom Japan i bolag som har tydliga konkurrensfördelar. Den förvaltas av den erfarne Kristian Heugh som även förvaltar den framgångsrika fonden MS INVF Global Opportunities.

Kristian Heugh

Precis som i globalfonden letar han efter tillväxtbolag med stabil vinsttillväxt. Största land är Kina på 82 procent följt av Indien på 7,5 procent. Konsumentbolag står för knappt 60 procent av fondens värde. Vi hittar tre kinesiska bolag som fondens största innehav. Störst är Tencent på 9 procent följt av TAL Education på 7,1 och Alibaba på 7 procent.

Bäst av kinafonderna har Invesco China Focus Equity A utvecklats, med drygt 45 procents avkastning. Fonden investerar långsiktigt i kinesiska bolag. De två största innehaven i fonden är Alibaba och Tencent. Båda bolagen väger tillsammans knappt 20 procent av fondens värde.

De övriga fem Kinafonderna på topplistan har alla stora investeringar i Tencent Holdings. Minst är innehavet i fonden Fidelity China Consumer på 8,6 procent. Alibaba utgör mellan 6,6 till 9,6 procent i alla sex Kinafonderna. Baidu har ett mer varierat ägande. Här sträcker sig ägandet från 0,2 procent i Mirae Asset China Sector Leader till hela 7,1 i Invesco China Equity fund.

Förlorarlistan har en tydlig lutning åt olja/energi och ädelmetaller. Kategorisnittet för energifonder har backat 8,7 procent 2017.

Överst på förlorarlistan hittar vi en av 2016 års fondvinnare, Tundra Pakistan fond, som backat knappt 35 procent 2017. Flera investerare har lämnat landet efter ökad politisk osäkerhet. Senast avgick justitieministern.

Vi har fyra energifonder med Schroder ISF Global Energy i botten. Nedgången för de fyra fonderna är större än oljeprisets utveckling. Att fonderna har utvecklats sämre än oljepriset har att göra med att de även investerar i olje- och energibolag och inte i fysiska olja.

Oljeprisets utveckling har varit runt oförändrad i svenska kronor under 2017. Brentoljan har steg under året från 55 dollar fatet till drygt 62 dollar fatet, vilket motsvarar en prisuppgång på knappt 10 procent. Men då dollarn har tappat lika mycket mot kronan så landar förändringen på plus minus noll.

Energifonderna investerar i oljeutvinningsbolag som påverkas av många fler faktorer än oljepriset. Energiaktier har aktierisk, bolagsspecifika faktorer som utvinningspotential, finansieringskostnad, produktionskostnader och politiska risker då flera har oljeutvinning i vissa diktaturer.  

Vi hittar även några ädelmetallfonder i botten. Kategorin ädelmetallfonder har backat drygt 6 procent. Sämsta avkastning har Franklin Gold & Precious Metals med minus 10,5 procent. Guldpriset har stigit med drygt 13 procent i amerikanska dollar. Men uppgången i svenska kronor begränsas av kronförstärkningen. Fondernas svaga avkastning påverkas av liknande faktorer som energibolagen.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -