Placeras favoritaktier: Resultat och lärdomar

Utvärdering: Placeras lista över köpvärda aktier innehöll tio favoriter vid 2017 års början. Under året har vi sedan hunnit göra 16 nya aktieval och byten. De flesta har varit lyckade men en rejäl plump ryms protokollet.

Hotelloperatören Scandic var fjolårets bästa val till listan. Aktien har hängt med sedan mars 2017 och har fram till idag stigit 50 procent. Aktien följer också med oss vidare in i januari 2018.

Nordens största hotelloperatör har dragit nytta av en stark underliggande marknad. Även globalt har hotellbranschen fått ett rejält uppsving under fjolåret.

I en internationell jämförelse är Scandic lågt värderad. För hotellkedjan är affärsresenärerna den viktigaste kundgruppen. Efter det nyligen slutförda förvärvet av finska Restel driver bolaget 266 anläggningar.

Trots den kraftiga uppgången har vi valt att hålla kvar vid aktien. Och så länge värderingen känns rimlig finns det få anledningar att inte rida vidare på vinnaraktier. Det är psykologiskt betydligt värre att behålla aktier som visar förlust.

Men utvecklingen i aktien har inte gått spikrakt uppåt. Under flera månader rörde sig aktien i sidled men eftersom vår investeringsidé inte förändrats behöll vi positionen.

Ework valde vi till listan inför februari och behöll aktien på listan fram till juni. Förslaget gav 30 procents avkastning. Trots att vår syn på Ework inte förändrats under den korta tidsperioden blev det dags att lämna.

Anledningen till vår sorti var en för ansträngd värdering – även på en mycket positiv framtidsprognos. Sedan dess har aktien rört sig i sidled.

Fjolårets näst bästa affärsförslag på listan var något oväntat ett investmentbolag. Inför december 2016 valdes Industrivärden till listan som ett brett bet på verkstad och den starka konjunkturen. Den hängde med till slutet på juni 2017 och gav oss en avkastning på 30 procent över 6 månader.

Vid valet till listan lockade aktien med en hög substansrabatt, stort ägande i Volvo och SCA. När den lämnade listan var det för att rabatten var närmast utraderad.

Men Industrivärden har fått återvända till listan inför januari 2018. Att det skulle bli en lika bra affär denna gång bedöms som dock som mycket osannolikt. Men investmentbolaget handlas återigen med en viss rabatt.

Flera av fjolårets aktieval följer med vidare in i 2018. Men fjolåret innefattar 13 avslut. Av dessa har fyra affärsförslag givit negativ avkastning. Egentligen är det bara ett av dem som är värt att tala om. Små förluster i Capio, Husqvarna och Autoliv hör till börsspelet.

Den stora plumpen i protokollet var bostadsutvecklaren Bonava. Det misstaget går inte att snacka bort. Kapsejsen kostade 21 procent. Att Bonava är den bostadsutvecklare på Stockholmsbörsen som klarat oron allra bästa är liten tröst.

Varningsflaggen på bostadsmarknaden var redan på väg upp när vi i juni valde in Bonava till topplistan. En stor tysklandsexponering skulle fungera som en krockkudde om ett prisfall i Sverige blev verklighet. Troligen fungerade det precis så. Dessutom ansåg vi att det var den säkraste aktien i branschen.

Men trots det gav förslaget negativ avkastning. Bolagets geografiska diversifiering var sannolikt anledningen till att kursfallet blev mindre än i övriga bostadsutvecklare – både större och mindre sådana.

Bonava ger flera lärdomar. Om valet finns att undvika investeringar i branscher där det florerar stor oro, – gör det. Speciellt om oron svävar kring ett politiskt beslut.

Den här gången var det skarpare amorteringskrav som skrämde marknaden. Men sannolikt hade en korrigering av bostadspriserna inletts förr eller senare i vilket fall. Utbudet hade blivit för stort.

Bostadsbyggarna har också täljt guld med smörkniv under en mycket lång tid. Medieexponeringen var rekordhög. Tecknen på en överetablering i branschen fanns där och ett kraftigt ökat utbud av nybyggda bostadsrätter var redan ett faktum. Det hade bara inte slagit igenom i statistiken ännu. Då hjälper det inte att vi hittat ett av branschens säkraste kort.

Ytterligare en lärdom följer som är mer generell: Vi lät förlusten bli för stor innan vi drog i nödbromsen. Ibland är tajmningen dålig, andra gånger är investeringsidéen hel.

I Bonava skulle jag argumentera för att investeringstesen var rätt men tajmningen katastrofal.

De senaste två månaderna har aktiekursen i Bonava stabiliserats. Förr eller senare uppenbarar sig ett fyndläge i byggrelaterat. Precis som det gjort i amerikanska retail-bolag som hamrats sönder under fjolåret. I en perfekt investeringsvärld ska gamla beslut inte färga framtiden. Men vi får se om Placera vågar vara tidigt in i byggsektorn när det väl vänder. Som bekant, bränt barn skyr elden.

Läs också: Elva köpvärda aktier

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -