Viktiga signaler i veckan

Makroveckan Det blev en trög avslutning på fjolåret. Förhoppningsvis kan veckan strida ström av tunga makrosiffror gjuta lite mot i investerarkollektivet.

Som sig bör börjar det nya året med en högintressant makrovecka. Det kan förhoppningsvis ge börsen en skjuts uppåt efter en seg avslutning på 2017. Den svenska börsen gick ner med lite drygt 1 procent under fjolårets sista vecka.

Dessutom fick vi se en krona som gick starkt och korta räntor som steg kraftigt. Huruvida det rör sig om kortsiktiga effekter inför årsskiftet eller är starten på en ny trend får inledningen av det nya året visa men vi lutar åt att det är det första alternativet som är det troligaste.

Året avslutades dessutom med ett oljepris runt 67 dollar per fat (Brent) och kraftigt stigande metallpriser. En del av uppgångarna förklaras av att dollarn gick lite svagare mot slutet av året - trots skattesänkningarna - och nu handlas kring 8,16 mot kronan och en bit över 1,20 mot euron.

I veckan som kommer lär en hel del intresse riktas mot de inköpschefsindex för industrin respektive tjänstesektorn som rullas ut på bred front. Det blir viktiga signaler kring det globala konjunkturläget i inledningen av det nya året. Väntat är relativt stabila index på hyggligt höga nivåer som i så fall bekräftar bilden av en fortsatt stark global konjunktur. Det kan möjligen ge investerare lite råg i ryggen och ge börserna en skjuts uppåt även om värderingarna på många håll redan är ansträngda.

Dessutom släpper den amerikanska centralbanken protokollet från sitt senaste penningpolitiska möte, i mitten av december, under onsdagskvällen. Hur diskussionen går kring inflationen blir en huvudfråga för marknaden. Den låga arbetslösheten borde snart börja trycka upp löneökningstakten har hittills varit huvudtesen bland medlemmarna i den räntesättande kommittén (FOMC).  

När det gäller amerikansk arbetsmarknad och löneökningar får vi ny input när sysselsättningssiffrorna för december publiceras under fredagen. Arbetslösheten väntas ha sjunkit ytterligare något medans löneökningarna tuggar sig vidare i en årstakt av 2,5 procent. Det är inte tillräckligt för att varaktigt pressa upp inflationen men skulle löneökningarna överraska på uppsidan kan det bli lite bättre fart i en amerikansk dollar som gått svagt under senare tid.

Här på hemmaplan riktas mest intresse mot inköpschefsindexen som troligen bekräftar bilden av bra fart i svensk ekonomi även om de höga utgångsvärdena ökar risken för negativa överraskningar. Industriindexet publiceras på tisdag och tjänsteindexet på torsdag.

Tisdag

En strid ström av inköpschefsindex för industrin rullas ut under dagen. De svenska och tyska indexen väntas ligga på mycket höga nivåer men det mest intressanta för finansmarknaden är det amerikanska indexet från Markit som väntas ha stigit något.

Onsdag

Det officiella inköpschefsindexet för USA publiceras och väntas ligga kvar på en hög nivå. Mycket av marknadens fokus lär dock hamna på det penningpolitiska protokoll som den amerikanska centralbankens publicerar. Marknaden prissätter två räntehöjningar inför protokollet medan Federal Reserves prognoser pekar mot tre höjningar under 2018. Kan bli en del rörelse i dollarn efter att protokollet publicerats.

Torsdag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa korten. Generellt väntas ganska små förändringar i inköpschefsindexen som därmed väntas ligga kvar på en hygglig, men inte spektakulär, nivå. Dessutom den amerikanska ADP-mätningen av sysselsättningen i privat sektor som är viktig input inför fredagens sysselsättningssiffror.

Fredag

Inflationen i EMU-området väntas ha dämpats något i december vilket i så fall kan sätta lite press nedåt på en euro som gick starkt mot slutet av 2017. Annars lär mycket av intresset riktas mot de amerikanska sysselsättningssiffrorna för december. Låg arbetslöshet gör att sannolikheten för nya amerikanska räntehöjningar stiger men marknaden, och Federal Reserve, väntar fortfarande på att löneutvecklingen ska ta lite bättre fart. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -