Mer Östeuropa i barnens portfölj

Så gör jag Placeras fondexpert Pär Ståhl tar nya tag och ser över barnens fondval inför det nya året.

För ett år sedan tog jag in SPP Tillväxtmarknad Plus, vilket blev ett lyckat val. Fonden har haft den starkaste utveckling i hela portföljen på knappt 24 procent. Totalt har barnens sparande haft en avkastning på knappt 15 procent inklusive månadssparande.

Det är godkänt med tanke på att jag har 25 procents exponering mot Stockholmsbörsen som avkastat 11 procent. Och de resterande 75 procenten som har stor dollarexponering har fått avkastningen reducerad med dollarförsvagningen på drygt 8 procent mot kronan. Globalt aktieindex i kronor har avkastat drygt 14 procent sedan årsskiftet.

Under året har jag gjort ett byte. Jag bytte ut SEB Nordamerika små- och medelstora bolag i slutet på maj, då hade fonden levererat en negativ avkastning på 2,5 procent. Avkastningen påverkades till stor del av dollarfallet. In kom Evli Emerging Frontier.

Barnens sparande har en lång tidshorisont, vilket gör att jag är villig att ta större risker för att öka chansen till en rejäl avkastning - inga räntefonder utan 100 procent aktier.

Totalt månadssparar jag i åtta fonder. Riskspridning mellan olika regioner, länder och valutor är viktigt. Jag väljer att lyfta in två nya aktiefonder.

Odin Sverigefond åker ut till fördel för Spetsfonden Swedbank Robur Ny teknik, som placerar i innovativa bolag inom sektorerna teknologi, media, telekom och hälsovård. Fonden har fokus på snabbväxande nordiska småbolag.

Förvaltarna av Swedbank Robur Ny Teknik Erik Sprinchorn och Carl Armfelt, förvaltar tillsammans sammanlagt fyra fonder. De två har jobbat ihop sedan maj 2014, vilket borgar för kontinuitet och stor kännedom om det investeringsunivers det rör sig inom.

Erik Sprinchorn och Carl Armfelt

Investeringsprocessen är analysdriven och teambaserad. Fokus är på mindre nordiska bolag med en hög grad av affärsinnovation. Förvaltningen är långsiktig och fokuserar på bolag som växer med god lönsamhet och har attraktiv branschställning. Bolagen de investerar i har ett medianmarknadsvärde på 11,8 miljarder kronor, vilket är lågt jämfört med konkurrenterna.

Den andra fonden jag byter ut är Evli Emerging Frontier. Jag satsar på vår närmaste tillväxtmarknad, Östeuropa. Spetsfonden SEB Östeuropa Småbolag har fokus på snabbväxande småbolag. 

Östeuropa gynnas av att Västeuropa växer betydligt snabbare än marknadens förväntningar. Börserna i regionen är lågt värderade. Det vittnar det låga p/e-talet på 9 för regionen jämfört med tillväxtmarknaderna som handlas på 15,8.

Fonden förvaltas av Marko Daljajev sedan januari 2014. Den har en aktiv förvaltning med fokus på egen aktieanalys och integrerar hållbarhetsfrågor i investeringsprocessen. Fokus är att hitta mindre bolag med ett marknadsvärde på högst 5 miljarder kronor, med bra förutsättningar för en tydlig vinsttillväxt. Fonden föredrar välskötta bolag med en inte allt för hög värdering.

Marko Daljajev

Fonden har en tydlig vinkling mot småbolag, som väger knappt 49 procent. Medelstora bolag utgörs av 30 procent och resterande del består av stora bolag. Det är en klar avvikelse från index.  Största land är Ryssland på 35 procent följt av Turkiet (22). Totalt investerar fonden i 17 länder, varav flera spännande länder som Kazakstan och Ukraina, vilket ger fonden en extra krydda.

Jag har valt att ha kvar övriga fonder i barnens portfölj.

Det finns fler faktorer som talar för Europafonder och jag gillar AMF Aktiefond Europa som har ett fokus på stabila bolag med bra intjäning. Fonden förvaltas av erfarne Anders Fagerlund och den årliga förvaltningsavgift är låg, på 0,4 procent, vilket är lägst i klassen för aktivt förvaltade Europafonder.

Jag tycker om att satsa på sol, vatten och vind som energikällor. Förnyelsebar energi har goda långsiktiga strukturella tillväxtutsikter. Det blev tydligt vid miljökonferensen i Paris där världens ledare enades om koldioxidreducerande mål.

CB Save Earth Fund är en aktivt förvaltad miljöfond som erbjuder investerarna en bra riskspridning genom att placera globalt i tre miljöområden med starka trender – förnybar energi, miljöteknik och vattenhantering.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag är ett unikt bra alternativ för oss som vill ha en passivt förvaltad svensk aktieindexfond. Fonden placerar i en koncentrerad portfölj av svenska investmentbolag, som indirekt är delägare i mer än 75 börsnoterade bolag och flera onoterade innehav som ger en extra krydda. Fonden har gått betydligt bättre än Stockholmsbörsens index sedan starten 2012, till en förvaltningsavgift på låga 0,2 procent per år.

Spiltans globala variant på samma tema är Spiltan Globala Investmentbolag. Den passar bra i barnens portfölj. Den investerar i globala investmentbolag, bland annat i Warren Buffetts Berkshire Hathaway. Totalt äger fonden 27 investmentbolag som totalt ger en exponering mot underliggande 300–500 bolag. Det räcker för att sprida risken globalt och jag gillar den låga förvaltningsavgiften på 0,5 procent.

Den tekniska utvecklingen fortsätter skapa bra tillväxtmöjligheter för innovativa och välskötta bolag över hela världen. Barnportföljens sista placering är Lannebo Vision är en aktivt förvaltad aktiefond som investerar i tillväxtbranscher som teknologi, telekom och hälsovård. Investeringsprocessen är analysdriven och tonvikten ligger på USA.

Den sista fonden är SPP Tillväxtmarknad Plus, en bred och fossilfri tillväxtmarknadsfond, vilket jag tycker ligger rätt i tiden. Den lanserades under hösten 2016 och investerar brett i olika branscher på tillväxtmarknaderna.

Fonden optimerar urvalet av bolag som rankas högt inom hållbarhet baserat på koncerners modell för hållbarhetsrating. Avgiften är låga 0,7 procent.

Jag har försökt att hitta en mix av bra aktivt förvaltade fonder tillsammans med billiga och bra indexfonder.

Månadssparandet sker till lika stor del i varje fond och jag rebalanserar portföljen vid varje årsskiftet till lika stora fonddelar.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Storebrand Emerging Markets Plus A SEK Köp 144,72 -
AMF Aktiefond Europa Köp 194,06 -
Spiltan Globalfond Investmentbolag Köp 117,41 -
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Köp 316,18 -
CB Save Earth Fund RC Köp 163,97 -
SEB Östeur S&M Bolag ex Ryss C EUR Lux Köp 45,81 -
Lannebo Teknik Köp 6,74 -
Swedbank Robur Ny Teknik A Köp 695,21 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -