Här är börsens svängigaste aktier

Börs Volatiliteten på Stockholmsbörsen har varit låg under 2017. Men det finns en hel del aktier som trotsar trenden.

Volatilitet är ett mått som anger hur stora rörelserna varit i en aktie. Måttet baseras på aktiens utveckling och mäter skillnaden mellan aktiens högsta och lägsta kurs i förhållande till medelvärdet. Att en aktie har hög volatilitet i procent betyder att aktiekursen tenderar att svänga mycket.

Överst på börsens Largecap-lista över de mest volatila aktierna hittar vi gruvbolaget Lundin Mining. Den sista november sänkte bolaget sina prognoser för både koppar och zink för de kommande tre åren.

Utöver det har bolaget meddelat att det räknar med att investera 850 miljoner dollar nästa år. De aggressiva investeringsplanerna hänger samman med en ökad investeringstakt i den chilenska gruvan Candelaria, samt att kostnader vid avfallsdammen Los Diques i Chile och vid portugisiska Neves-Corvo tas i ett tidigare skede.

Prognossänkningen och de högre investeringskostnaderna tog marknaden på sängen och aktien rasade. Trots det är aktien upp cirka 25 procent i år.

Näst högst bland Largecap-bolagen hamnar biometriföretaget Fingerprint Cards, vars aktie rasat med hela 75 under 2017. Bakom nedgången ligger en serie vinstvarningar, flera rekommendationssänkningar och många institutionella blankare.

Under de första tre kvartalen 2017 har intäkterna mer än halverats från lite över 5 miljarder kronor till 2,35 miljarder kronor och rörelsemarginalen är nere på 8 procent jämfört med 41 procent 2016. Det som främst ligger bakom tappet är ett avvaktande marknadsläge och kraftig prispress.

Nyintroducerade fukthanteringsbolaget Munters Group hamnar på tredje plats över de mest volatila aktierna på Largecap-listan. Munters tredje kvartal nådde inte upp till förväntningarna på grund av svagare utveckling än förväntat inom segmentet Data Center. Efter rapporten har aktien handlats ned kraftigt. Läs Placeras analys av aktien här.

Högt på volatilitetsindex hamnar också inkassobolaget Intrum, klädjätten H&M, spelutvecklaren Evolution Gaming och fritidsbolaget Dometic.

På börsens Midcap-lista hamnar hastighetsövervakningsbolaget Sensys Gatso Group överst.  Under 2017 har bolaget tvingats rapportera om sjunkande omsättning och ökade förluster.

Bolaget har även genomfört en nyemission. Det som legat bolaget i fatet är bland annat betalningsförmågan hos kunderna i Mellanöstern.

Trots aktiens kräftgång har både bolagets vd och ordförande under de senaste veckorna valt att köpa aktier i företaget.

Näst mest volatila aktien på Midcap-listan är medicinteknikbolaget Raysearch. Bolaget utvecklar programvara för strålbehandling av cancer. Företagets produkter används för att effektivisera strålbehandling genom att optimera stråldosen för varje enskild cancerpatient. 

Under 2017 har aktien rört sig mycket. Bolagets tvingades vinstvarna för det tredje kvartalet. Både nettoomsättning och resultat sjönk jämfört med samma kvartal förra året. Resultatet påverkades främst av svag orderingång från Europa, försvagning av den amerikanska dollarn och ökade kostnader.

Bostadsutvecklaren SSM är den tredje mest volatila aktien på Midcap-listan. Aktien har i allra högsta grad påverkats av den allmänna nedgången på bostadsmarknaden i Sverige och i Stockholm i synnerhet.

SSM producerar enbart bostäder i Stockholmsregionen. På grund av den svagare marknaden har bostadsutvecklaren tvingats flyttar ett antal av 2017 års planerade produktionsstarter till 2018. Läs Placeras analys av aktien här.

Andra volatila aktier på Midcap-listan är handelsföretaget Clas Ohlson, klädbolaget Kappahl och spelutvecklaren Starbreeze.

Börsens Smallcap-lista toppas av Active Biotech, vars aktie i år har rasat med 83 procent. Active Biotech är fokuserat på immunförsvarsforskning.

I början av december informerade bolaget att en av deras viktigaste studier inte uppnått sitt primära studiemål och så sent som den 8 december meddelade bolaget att de inte har finansiering för verksamheten under den kommande tolvmånadersperioden och att kassan räcker till slutet av andra kvartalet 2018.

Näst mest volatil på småbolagslistan är ICTA. ICTA-koncernen omfattar de digitala konsultbolagen FFW Group och River Cresco AB samt ett minoritetsägande i spelutvecklingsbolaget ISBIT GAMES AB. I slutet av september tvingades ICTA vinstvarna efter att FFW Group gått sämre än väntat.

Trea på listan över de mest volatila aktierna på listan hamnar rederikoncernen Viking Supply Ships. Bolaget släppte nyligen en kvartalsrapport som innehöll en omsättningsminskning på 60 procent, en utökad nettoförlust och nedskrivningar av fartyg. Allt sammantaget fick aktien att rasa. Under 2017 har aktien fallit med drygt 80 procent.  

Viktigt att tänka på när man ser till en akties volatilitet är att det inte är den långsiktiga avkastningen som avses utan enbart hur skakig resan framåt förväntas bli i det korta perspektivet.

En och samma aktie kan ha perioder med både hög och låg volatilitet. Generellt sett kan man säga att ju högre osäkerheten är, desto högre är volatiliteten i aktien.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -