Heta Listan: Dags för årsfacit

Heta Listan Vår handelsmodell har givit bra avkastning under året. Nyårslöftet blir att förbättra relationen vinst- och förlustaffärer.

Förra veckans två kandidater har båda kvalat in på listan och stigit högre. Statoil är vår satsning på ett stigande oljepris och Tractor Supply ett bet på revansch inom amerikansk retail.

Där lämnar vi dock den aktuella listan och tittar närmare på de samlade resultaten för 2017.

Antalet vinstgivande affärsförslag på Heta Listan uppgick till 17 stycken under året. Nästan lika många var förlustaffärerna (16).  Men tack vare större vinster än förluster har modellen varit lönsam.

Vinstaffärerna har i snitt givit 12 procents avkastning och förlusterna har stannat på i snitt 4 procent. Statistiken innefattar också 7 stycken plus minus noll-affärer.

Som mest har 10 aktier funnits som aktiva kandidater på listan samtidigt. En Heta Listan-portfölj värd 1 miljon kronor vid årets start skulle alltså kunnat allokera 100 000 kronor till varje aktivt affärsförslag utan att missa några chanser. Större delen av året hade man dock endast legat investerad till 30–50 procent i marknaden.

I det exemplet skulle vår kortsiktiga aktiehandel dragit in knappt 200 000 kronor men förlorat drygt 70 000 kronor på de misslyckade förslagen. Facit: Ett överskott på 130 000 kronor eller 13 procent på eget kapital under förra året.

Nåväl, det är inte tillräckligt bra för att säga upp sig och flytta till hängmatta i Thailand. Men det är enkel strategi väl värd att bygga vidare på.

Listans akilleshäl (och livrem) är den inbyggda stop loss vi valt att använda i alla affärsförslag. Många gånger har det räckt med svängningar på 3–5 procent för att stoppa ut oss.

Affärsförslagen är också häftade med en målkurs där vi tagit hem vinsten – Oavsett hur aktiekursen rört sig därefter.

Det är en trubbig strategi men som går att hantera i en artikel per vecka. Mer följsamt hade varit rida vidare på vinnarna med en del av kapitalet. Ibland har stop loss varit positivt men några gånger har kortsiktig volatilitet bara skakat ur oss. Sedan har aktien i skottgluggen fortsatt högre.

Det har hänt att tajmningen varit lite off och det är nog det svåraste momentet när listan bara uppdaterats en gång i veckan. Några förslag har heller aldrig aktiverats eftersom tålamodet varit för kort.

Urvalet har generellt varit aktier i stigande trend. Med de menar vi aktier vars långa medelvärde (MA200) och korta medelvärde (MA50) pekat uppåt.

Bland de aktiverade affärsförslagen ryms flera kursraketer. Till exempel har G5 Entertainment stigit med över 200 procent sedan årsskiftet. Vårt korta inspel gav en snabb vinst på 20 procent.

Större uppgångar under året känns igen hos ett femtontal av aktierna där vi haft aktiva affärsförslag. Storleken på uppgångarna varierar mellan 200 procent och 30 procent sedan början på 2017.

Hur kan vi utvärdera resultatet av vår strategi?

Heta listan levererarar inspiration till kortsiktiga aktieaffärer med den globala aktiemarknaden som arena. Eftersom listan bara rymmer ett fåtal investeringsförslag åt gången (ibland inga förslag alls) är det orättvis att jämföra med ett börsindex.

Givet förutsättningarna i marknaden och grundtanken med Heta Listan är resultaten till belåtenhet. Däremot kan de alltid bli bättre. Till nästa år ska relationen mellan vinst och förlustaffärer förbättras.

Det ska ske genom ännu noggrannare val av aktiekandidater och större fokus på volatilitet, kanske slår det negativt mot antalet förslag som kommer presenteras.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -