Avanzakunder flyr USA-fonder

Fonder Under helåret 2017 har global- och indexfonder fått ett rejält fäste hos Avanza Bank. Av nettonysparandet till aktiefonder har hela 95 procent avsett indexfonder medan 92 procent gått till globalfonder.

Det noterar Henrik Senestad, sparanalytiker vid Avanza, angående statistik från 570.000 fondkonton hos bolaget i en månatlig rapport.

"Över 9 av 10 sparkronor till aktiefonder går nu till global- och indexfonder. Det om något är att ge sitt framtida jag en rejäl julklapp", framhåller han.

Spararnas totala aktiefondinnehav består dock fortsatt endast av en sjättedel indexfonder och en tredjedel globalfonder.

De mesta sålda aktiefonderna under året är Nordamerika och Ryssland. För Nordamerika handlar det enligt Henrik Senestad om en dollarresa som nu nått vägs ände samtidigt som höga värderingar avskräcker.

Ryssland har å sin sida tampats med svag tillväxt till följd av sanktionerna mot landet.

"När dollarturbon har slutat att fungera i USA-fonderna väljer nu många sparare att ta hem vinsterna. Samtidigt avskräcker sanktioner, korruption och politisk oberäknelighet alltjämt från Rysslandsfonder", resonerar sparanalytikern.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -