Heta Listan drar på sig Cowboy-bootsen

Heta Listan Det ekar fortfarande tomt på Heta listan, men vi laddar med ytterligare en kandidat. Denna gång en lite udda, men lyckosam, aktör inom amerikansk retail.

Det är fortfarande tomt på aktiva affärsförslag på listan. Statoil har inte nått upp till sin triggerkurs men blir kvar som kandidat ännu en vecka. Detta innebär att det inte finns något att rapportera in om utvecklingen på listan.

Tar vi en titt på Storbolagsindex är det närmast status quo mot tidigare. Index rör sig, med något större volatilitet än tidigare, i närheten av stödnivån kring den stigande trendlinjen. För varje vecka som uppgången dröjer ökar vår oro för att framtida överraskningar kommer på nedsidan, snarare än som tidigare förväntat - en studs uppåt.

Kandidatlistan kompletteras med ett amerikanskt retailbolag. Det bör vara relativt okänt för svenska investerare. Hos nätmäklaren Avanza har aktien bara 8 ägare. Här är veckans kandidater:

Tractor Supply (TSCO)

Trigger 73,00. Målkurs 83,00. Stop loss 68,40.

Tractor Supply erbjuder ett lite grövre friluftssortiment för livet på gården. Det kan beskrivas som en blandning mellan av Biltema och Granngården - exkluderat bildelarna, om vi ser till närmaste svenska motsvarigheter. Cowboy-boots, jakttillbehör och djurfoder trängs med heminredning och verktyg.

År mot år ökade försäljningen i tredje kvartalet till 1,72 miljarder dollar, vilket var närmare 12 procent högre än ifjol. En av orsakerna till det var en lyckad utrullning av mobilbaserad omni-kanalsförsäljning.

Kunderna beställer varor i mobilen, men 75 procent väljer att hämta i butik. Det är en högre siffra än genomsnittet. Många av dessa order gäller stora beställningar, tillexempel ett nytt staket till hönsgården. Tractor Supply har också samlat mer än 5 miljoner medlemmar i sin lojalitetsklubb, vilket hjälpt dem behålla och växa sin kundbas.

Antalet Traktor Supply-butiker uppgår till närmare 1 700 stycken. Men bolaget driver också 160 djuraffärer under varumärket Petsense. Under 2018 lanseras en ny e-plattform för Petsense, som också inkludera omni-kanaler.

Retailbolagen i USA har hamrats ned på börsen under ett par år. Den utvecklingen har drivits på av lägre försäljning och oron för internethandlare som Amazon. Men nu luktar det revansch på flera håll. Delvis drivet av Trumps skattesänkningar.

Trots sin storlek är Tractor Supply en tydlig nischspelare och har tillsynes funnit en del av marknaden som är mindre påverkad av den globala konkurrensen online.

Försäljningen förväntas stiga till 7,7 miljarder dollar 2018. Nästa års vinst väntas öka med 8 procent till 3,60 dollar per aktie. Det värderar bolaget till p/e 20 på 2018. År 2020 ska vinsten ha stigit till 4,30 dollar per aktie, vilket sänker värderingen till p/e 16.

Köp aktien om den stiger över 73,00 dollar och sätt stopp vid 68,40 dollar.

 

Statoil

Trigger 174,00. Målkurs 200,00. Stop loss 165,00.

Oljepriset har stigit snabbt sedan i somras. Det var nyligen uppe på den högsta nivån på två år. Än är det långt kvar till historiska rekord kring 120 dollar fatet men priset närmar sig i alla fall 60 dollar fatet.  

Norska Statoil är en ledande producent av olja och gas i Europa. Backningen av den norska staten ger finansiell stabilitet och en möjlighet att vara långsiktig i affärsbesluten.

Bolaget har utnyttjat sin ställning för att vinna mark under tiden som oljepriset föll och investerat vidare i produktionen – allt för att vinna fördelar mot konkurrenterna när oljepriset senare kanske vänder uppåt.

Men trots styrkan har Statoil har inte varit opåverkade av de tidigare prisfallet. Under 2015 och 2016 var det fria kassaflödet negativt på grund av tunga investeringar. Det negativa kassaflödet förväntas det bli ändring på, i takt med att oljepriset återhämtat sig under 2017.

I år är försäljningen prognostiserade att öka med 31 procent och vidare med 2–6 procent årligen fram till 2020, enligt Factset.

Vinsten per aktie väntas stiga till 10,60 norska kronor 2017 och vid utgången av 2020 tror analytikerna att det årets vinst blir 12,20 norska kronor per aktie. Det ger p/e 16 på årets resultat och p/e 14 på 2020.

Det som lockar oss mest är den stigande trenden i Statoil-aktien. Och en generell prisuppgång för råvaror. Alltjämt hör en hög risk till spekulation i råvarubolag.

Köp aktien om den stiger över 174,00 norska kronor och sätt stopp vid 165,00 norska kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -