Sov gott i jul på hotellaktierna

Aktiekommentar Checka in på julhelgshotellet som delägare. Placera listar ett stort urval av högtflygande hotellaktier och väljer tre som utmärker sig att titta lite närmare på

Hotellaktier har varit lysande placeringar under 2017. Billiga flyg, rekordgott humör hos hushållen, frekventa affärsresenärer, samt högkonjunktur i USA och Europa blandar en utsökt cocktail.

De amerikanska hotellkedjorna förväntas också gynnas av Trumps skatteförslag som gick igenom första instansen under tisdagskvällen. Merparten av vårt urval är just amerikanskt.

Värderingarna är höga i hotellsektorn, precis som på världens börser i stort. Men två av tre aktier vi valt att kikat närmare på utmärker sig som mer rimligt värderade. En är svensk.

Wyndham Worldwide

Wyndham är en av världens största hotelloperatörer med mer än 20 varumärken. Sammanräknat drivs 8 400 hotell i 80 olika länder, och fler ska det bli. Målsättningen är att fortsätta växa både genom förvärv och organiskt kommande åren.

Redan idag står bolaget för ungefär 40 procent av budgetsegmenet i USA. Några av hotellvarumärkena har funnits med sedan 1920-talet och tack vare sin storlek har Wyndham kunnat skapa ett av USA:s mest populära lojalitetsprogram.

Förutom att driva hotell hyrs semesterbostäder ut. I augusti meddelade Wyndham att man planerar en uppdelning av koncernen. Uthyrningen av semesterbostäder ska knoppas av under första halvan av 2018, vilket gör Wyndham-aktien mer intressant att äga - om delarna kan bli mer värt än helheten. Men då krävs att bolaget hittar en köpare.

Omsättning förväntas öka med 4 procent i år, och ytterligare 5 procent under 2018. Vinsten per aktie stiger stadigt år för år i prognosen. Förväntat är en vinst på 6,80 dollar under 2018, enligt Factset. Det värderar bolaget till p/e 17. PEG-talet är 1,2 på nästa år, vilket är hyggligt.

Scandic Hotels

Scandic är det enda svenska bolaget i vårt urval. Aktien har också varit en av Placeras favoriter under 2017. Bara i år har Scandic stigit med 50 procent på börsen.

Som Nordens största hotelloperatör är bolaget en klockren samarbetspartner för företagskunder. Och affärsresenärerna är den viktigaste intäktskällan. Ungefär 7 av 10 nätter spenderas i tjänsten på hotellen.

I stort inriktar sig Scandic på mellanklasshotell. Men portföljen har breddats på senare år och omfattar även mer exklusiva anläggningar. Ett exempel är Haymarket i centrala Stockholm.

Hotellkedjan utmärker sig inte bara som kursraket. Bolagets expansion väntas innebära ett rejält intäktslyft under 2018. Då ska omsättningen öka med mer än 17 procent.

Därefter tror analytikerna att intäkterna ökar med 2 procent under 2019. Vinstestimaten landar kring 8 kronor, för både 2018 och 2019, vilket ger en värdering på p/e 14 på nästa år. PEG-talet 1 för 2018, enligt Factset, ger en indikation om att värderingen är rimlig.

Marriott International

Marriott äger några av hotellvärldens starkaste varumärken, bland annat St Regis,The Ritz-Carlton och W Hotels. Med mer än 6 000 anläggningar i 122 länder är bolaget också störst i världen, sett till antal rum. Mer än 30 varumärken innefattas i koncernen.

Det största klivet, och ledartröjan, togs ifjol då Starwood Hotels köptes för 13 miljarder dollar. Men expansionsplanerna stannar inte där. Målsättningen är att öppna ytterligare 40 lyxhotell under 2018. Det skulle innebära mer än 420 lyx-anläggningar under Marriott-flagg. Dessutom har ledningen förmedlat att ytterligare minst 200 anläggningar ligger i pipen de kommande 10 åren.

De storslagna planerna har inte undgått aktiemarknaden. Aktien har stigit 83 procent bara i år, vilket också innebär att den hunnit bli dyr. P/e-talet 28 och ett PEG-talet på 2,8 för 2018 rimmar inte riktigt. Värderingen är också en av de högre i urvalet, men en vältilltagen prislapp kanske att förvänta av en femstjärnig-aktie.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -