På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Kappahl med extremt dålig sikt

Aktieanalys. Kappahls kunder shoppar i allt högre utsträckning på nätet. I värsta fall väntar de kommande åren en jobbig process att krympa butiksbeståndet i Norden.

Kappahl varnade redan för en månad sedan att försäljningen i bolagets första kvartal i räkenskapsåret 2017/2018 (perioden september till och med november) varit svag. Den gången sade sig Kappahl räkna med att rörelseresultatet för kvartalet skulla komma att landa kring 100 Mkr, ned från 145 Mkr året innan.

När bolaget på onsdagsmorgonen presenterade den slutliga rapporten för kvartalet var dock rörelseresultatet bara 90 Mkr. Reaktionen på rapporten blev också klart sur.

Försäljningsutvecklingen under perioden var rejält svag. Totalt backade omsättningen med 7,5 procent och i jämförbara butiker föll den med 5,3 procent.

Vd Danny Feltmann konstaterar i sitt vd-ord att strategin kring förändrad pris- och kampanjstruktur inte levt upp till förväntningarna. Bruttomarginalen i kvartalet backade till 64,6 procent från 65,3 procent för ett år sedan.

Att strategin inte fungerat lika bra i år som i fjol förklarar Danny Feltmann med ett hårdare marknadsklimat. Det beror enligt vd:n dels på varmare väder under delar av hösten men också på att kunderna i allt snabbare takt vänder sig till nätet när de handlar kläder.

Försäljningsutvecklingen var negativ i alla Kappahls länder under kvartalet. I Sverige föll omsättningen med knappt 5 procent. I Norge var nedgången nära 7 procent räknat i lokala valutor. I Norge var dock antalet butiker något färre i år än motsvarande kvartal i fjol. I Sverige har några butiker tvärt om tillkommit. Sverige stod för nära 60 procent av omsättningen i kvartalet och Norge för 25 procent.

I Finland föll omsättningen med 11 procent i kvartalet, trots oförändrat antal butiker. I Polen har Kappahl stängt ett antal olönsamma butiker under det senaste året. Omsättningen backar därför med 15 procent. Rörelseresultatet i Polen har trots det förbättrats jämfört med i fjol.

Sammantaget hade Kappahl 363 butiker vid utgången av november i år. Det är 5 färre än vid samma tidpunkt i fjol. Under det senaste kvartalet har tre nya Kappahl-butiker öppnats samt sex nya Newbie Store butiker, varav en i Storbritannien. Newbie Store är Kappahls koncept för barnkläder.

Beträffande den fortsatta butiksexpansionen skriver Kappahl i rapporten att bolaget kommer att arbeta som vanligt med att optimera butiksverksamheten. Det inbegriper såväl nya butiker som omflyttningar, ytanpassningar och avveckling av ej lönsamma butiker.

Samtidigt jobbar Kappahl intensivt med att digitalisera verksamheten för att möta kunderna på det sätt allt fler av dem föredrar. Kappahl erbjuder idag såväl möjligheten att beställa online-varor i butikerna och att hämta och returnera online-varor i butikerna. Via tjänsten Klarna In-Store kan kunderna även betala med mobilen via Klarna i butikerna.

Inför våren skriver Danny Feltmann i sitt vd-ord att Kappahl ska rikta sig mer till de kunder som fortfarande prioriterar att handla i fysiska butiker. Arbetet med att vidareutveckla online-verksamheten och knyta ihop de båda säljkanalerna kommer också att fortgå, liksom satsningen på Newbie Store.

Danny Feltmann

Någon ljusning i den negativa försäljningstrenden ser dessvärre inte Danny Feltmann ännu. I rapporten skriver han att omsättningen bedöms komma att vara under fortsatt press det innevarande kvartalet.

Till Nyhetsbyrån Direkt sade han att det med en så svag inledning på räkenskapsåret kommer att bli tufft att nå upp till fjolårets resultatnivå. I samband med vinstvarningen för en månad sedan sade han sig fortfarande se en möjlighet att kunna överträffa fjolårets resultat.

De analytiker som bevakar Kappahl räknade redan med ett lägre resultat innevarande år. Snittprognosen för vinst per aktie ligger enligt SME Direkt på 4,10 kronor vilket är 14 procent lägre än i fjol. Omsättningen spås backa 1,5 procent med en stabil bruttomarginal.

För nästkommande år, 2018/2019, är prognosen en omsättningstillväxt på blygsamma 0,6 procent. Bruttomarginalen spås förbättras några tiondelar vilket bidrar till en vinsttillväxt på 6 procent till 4,33 kronor.

De prognoserna ger med dagens aktiekurs i Kappahl p/e-tal på 10,0 respektive 9,4 för de närmaste åren.

  2016 2017 2018 2019
Omsättning, Mkr 4 916 4 844 4 870 4 884
Rörelsemarg., % 9,1 8,6 8,9 8,7
Vinst/aktie, sek 4,72 4,10 4,33 4,21
Utdelning, sek 8,50 2,08 2,28 2,50
Källa: SME Direkt        

 

Kappahl meddelade i samband med bokslutsrapporten för några månader sedan att bolaget förutom den ordinarie utdelningen om 2 kronor per aktie även gör en extrautdelning på 6,50 kronor per aktie. Den ordinarie utdelningen har redan dragits men extrautdelningen dras den 11 januari nästa år. Den innebär en direktavkastning på 15,9 procent.

De kommande årens utdelningar väntas ge direktavkastningar på 5,1 procent respektive 5,6 procent.

Kappahl-aktien har fallit kraftigt sedan vinstvarningen för en dryg månad sedan. På dagens kursnivåer är värderingen låg och direktavkastningen de kommande åren ser attraktiv ut.

Det är dock svårt att göra några som helst prognoser för Kappahl de kommande åren då hela detaljhandeln genomgår en stor och snabb förvandling. All tillväxt finns numera på nätet och de traditionella butikskedjorna tycks få allt svårare att lyfta resultaten.

Ett stort och växande butiksnät var för några år sedan en stor tillgång. Idag ser det allt mer ut som en hämsko för tillväxten. Fortsätter kundflykten i dagens tempo kommer många butiker att bli olönsamma de kommande åren. Att eventuellt behöva krympa butiksbeståndet i Norden lär inte bli någon smidig process för Kappahl.

Med extremt dålig sikt framåt räcker inte en på pappret låg värdering och bra direktavkastning. Risken är för hög och rekommendationen stannar vid Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Neutral 40,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -