Förvaltarna tror på cykliskt

Fonder De globala fondförvaltarna tror på fortsatt hög tillväxt och låg inflation 2018 men passar på att öka kassan. Det visar en färsk investerarenkät.

Investerarkollektivet ser ut att ha börjat en sektorrotation och föredrar cykliska bolag och värdeaktier framför teknikaktier. Det visar Bank of America Merrill Lynchs senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 8–14 december.

Investerarna tar fortsatt hög risk men nettokassan steg för första gången på fyra månader till 4,7 procent från 4,4 procent. Det är över det historiska snittet på 4,5 procent, men den lägsta nivån på två och ett halvt år. Nettokassan ses som en kontraindikator över historiska snittet indikerar köp och under 3,5 procent indikerar säljsignal. Den stora kassan gör att förvaltarna fortfarande kan köpa mer aktier utan att bli fullinvesterade – det finns torrt krut kvar.

De globala investerarna tror att 2018 erbjuder en fortsatt stark världsekonomi och låg inflation. De är fortsatt mest överviktade aktier trots att rekordmånga tycker att tillgångsklassen är övervärderad.

Två tredjedelar av investerarna i undersökningen förväntar sig att den nya skattereformen i USA leder till högre obligationsräntor och högre aktiekurser 2018.

De mest populära länderna att investera i inom Europa är de stora ekonomierna Tyskland och Frankrike som fortsätter att attrahera kapital. Minst attraktivt anses fortfarande Storbritannien vara tillsammans med Schweiz.

En av de största förändringarna har Stockholmsbörsen, här har investerarna ändrat sin syn från att ha en liten undervikt till en större undervikt inför 2018.

Kryptovalutan Bitcoins stor prisuppgång har har nu tagit den till första platsen över den mest ”Crowded Trade”, och det innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja.

Den tekniktunga Nasdaq-börsen var tidigare högt uppe på listan men den ser nu ut att ha blivit ersatt av bokstavskombinationen FAANG+BAT, vilket innebär att amerikanska och kinesiska teknikaktier seglat upp som god tvåa.

De största hoten mot fortsatt börsuppgång är återigen centralbankernas eventuella policymisstag när de börjar höja räntan och minska på de kvantitativa lättnaderna. Även en krasch på den globala obligationsmarknaden har seglat upp som en sannolik risk tillsammans med en kinesisk skuldkris.

Spänningarna mellan Nordkorea och USA som skulle kunna leda till politisk och potentiellt väpnad konflikt placerar sig fortsatt högt på listan.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -