Aktierna med köpsignaler

Teknisk analys. Investtechs tekniska analys pekar på en svagt positiv börs, och visar på två aktier med köpsignaler. Men en aktie får tydlig säljsignal.

Små företag presterar statistiskt bättre än stora företag i perioden runt nyår, speciellt i januari.

Statistik som Investtech har beräknat för Stockholmsbörsen över perioden 2005 till 2015 visar att 60-80procentpercentilen - genomsnittlig daglig handelsomsättning om cirka 1-10 miljoner kronor - av aktier baserat på likviditet, steg 0,3 procentenheter mindre än de största aktierna i december, men 3,7 procentenheter mer i januari.

OMX Stockholm PI ligger i en stigande trendkanal på medellång sikt och isolerat signalerar det fortsatt uppgång. Volymbalansen är emellertid negativ vilket försvagar trendkanalen.

Investtechs kortsiktiga och långsiktiga hausseindex ligger på 35 respektive 43 punkter. Det indikerar att det råder en övervikt av pessimister bland både kortsiktiga och långsiktiga investerare.

Investtechs Insiderbarometer indikerar att insiders tror på fortsatt positiv utveckling på Stockholmsbörsen. Köpandelen är cirka 70 procent under såväl senaste året som mer kortsiktiga tidsintervall.

Sett till årstidsvariationer är Stockholmsbörsen inne i en längre uppgångsperiod som varar till och med slutet av maj.

Indexet är tekniskt svagt positivt på medellång sikt.

 

NP3 Fastigheter AB ligger i en stigande trendkanal vilket innebär att investerare under en längre tid valt att gå upp i pris för att komma in i aktien. Det indikerar att optimismen kring bolagets kommande ekonomiska utveckling tilltar. Enligt Investtechs forskning fortsätter aktier i stigande trendkanaler att leverera meravkastning mot genomsnittlig börsutveckling.

Den genomsnittliga handelsomsättningen ligger inom det statistiskt gynnsamma intervallet 1-10 mkr.

Positiv volymbalans – normalt stiger kursen på dagar med hög handelsvolym och faller på dagar med hög handelsvolym – är ett kortsiktigt styrketecken.

Insiderhandeln är maximalt positiv vilket indikerar att insiders anser att aktiekursen befinner sig på fundamentalt köpvärda nivåer.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Även KnowIT ligger inom intervallet 1-10 mkr i genomsnittlig daglig handelsomsättning. Aktien ligger en stigande trendkanal på medellång sikt vilket signalerar fortsatt uppgång. Kursen ligger strax över golvet i trendkanalen och det finns även stöd vid 139 kronor, vilket indikerar att det finns många investerare som anser att aktien är köpvärd på dessa nivåer och det kan begränsa nedsidan. Samtidigt indikeras uppsidan var stor då taket i trendkanalen just nu ligger strax under 200 kronor.

Positiv volymbalans och stigande RSI är ytterligare positiva egenskaper.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

SAS passerade under måndagen en tidigare stödnivå vid 23 kronor vilket utlöst en säljsignal. Nedsidan bedöms vara stor från dagens nivå och dagens kurs kan vara en god utgångskurs.

Negativ volymbalans – normalt faller kursen på dagar med hög handelsvolym och stiger på dagar med låg handelsvolym – är ett kortsiktigt svaghetstecken.

Investtechs rekommendation: Sälj.

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -