Skattereformen styr börsen

Makroveckan Förväntningarna på en amerikansk skattereform fortsätter at driva upp riskaptiten. Ett slutgiltigt beslut väntas i veckan. Riksbanken kommer med nytt räntebesked på onsdag.

Det var lite småsegt på den svenska börsen under veckan som gick och den stora smällen i HM fick börsen på fall mot slutet av veckan. I övrigt var det mest uppåt på världens börser och det som driver upp riskaptiten är förväntningarna på en amerikanska skattereform. Väntat är att ett slutgiltigt beslut kommer den här veckan så att president Trump kan skriva på innan jul

På räntemarknaden har det varit små rörelser efter att Federal Reserve och ECB levererat väntade penningpolitiska besked. Möjligen var ECB:s besked åt det lite mjukare hållet eftersom inflationsutvecklingen fortsätter att gäcka banken.

På onsdag är det så dags för Riksbanken att lämna sitt penningpolitiska besked. Det lutar åt att banken avslutar sina obligationsköp vid årsskiftet och aviserar en planerad räntehöjning till sommaren 2018. En stor osäkerhetsfaktor är vilken bedömning banken gör av en svalare svensk bostadsmarknad och hur den kan komma att påverka penningpolitiken framöver. Därför är också analytikerna lite splittrade i synen på vad Riksbanken kommer att leverera.  

Bostadsmarknaden lär också vara i fokus när regeringen på tisdagen publicerar en uppdaterad konjunkturprognos och när Konjunkturinstitutet gör detsamma på torsdag. Med i övrigt starka indikatorer i ryggen hade det annars varit upplagt för en justering uppåt av BNP-prognoserna för nästa år.

Värt att hålla koll på är också det amerikanska prisindexet för privat konsumtion som publiceras på fredag. Ett svagt utfall kan innebära att bankens aviserade räntehöjningar skjuts på framtiden.

Men först och främst är det den amerikanska skattediskussionen som lär prägla humöret på finansmarknaderna.

Måndag

Lugn start på makroveckan med inflationen i EMU-området som huvudnummer. Fortsatt låg inflation är att vänta vilket bidrar till att en räntehöjning från ECB lär dröja

Tisdag

Den svenska regeringen publicerar en uppdaterad konjunkturprognos. Det intressantaste blir att se hur man bedömer att en allt svalare bostadsmarknad påverkar tillväxten under åren framöver. I övrigt är konjunkturindikatorerna osedvanligt starka.

Onsdag

Full fokus på Riksbankens penningpolitiska besked. Det troliga är att obligationsköpen avslutas vid årsskiftet och att en räntehöjning planeras till sommaren 2018. Men även här lär en hel del av intresset riktas mot hur Riksbanken ser på bostadsmarknaden och vilka effekter det kan få på de penningpolitiska besluten framöver.

Torsdag

Konjunkturinstitutet publicerar resultaten från sina senaste enkätundersökningar av humöret bland hushåll och företag samt ny konjunkturprognos. Intressantast blir att se hur fallande bostadspriser har slagit på humöret bland hushållen. Förra månaden steg hushållshumöret lite överraskande.  I övrigt räknar vi med fortsatt starka indikatorer men med en lite svacka för byggföretagen.

Fredag

Svenska hushåll kan ha varit lite försiktiga med shoppingen i november. Det amerikanska prisindexet för privat konsumtion är vara fortsatt lågt och möjligen sätta lite griller i den amerikanska centralbankens räntehöjningsplaner. Tre räntehöjningar ligger i bankens prognoser medan räntemarknaden har prisat in två.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -