Tele2 gör storaffär i Nederländerna

Börs Teleoperatören Tele2 har kommit överens med Deutsche Telekom om att slå samman Tele2 Nederländerna och T-Mobile Nederländerna till ett gemensamt bolag.

Det framgår av ett pressmeddelande.

I november steg Tele2-aktien efter uppgifter om att Deutsche Telekom var öppna för att slå ihop sin verksamhet i Nederländerna med Tele2:s lönsamhetsmässigt haltande verksamhet i landet.

Tele2 kommer att äga 25 procent av det nya bolaget och erhålla en kontantbetalning om 190 miljoner euro vid affärens fullgörande, meddelas det nu.

Baserat på nuvarande siffror kommer bolaget ha cirka 5 miljoner mobilkunder, en sammanlagd omsättning på cirka 2 miljarder euro och synergier som uppskattas till ett nuvärde om mer än 1 miljard euro.

"Transaktionen kristalliserar det värde som hittills skapats på den holländska marknaden och kommer att minska den nederländska verksamhetens risk för Tele2-koncernen framöver", uppger bolaget.

Den årliga nedskrivningsprövningen beräknas samtidigt resultera i en nedskrivning för Tele2 på 1,0-1,5 miljarder kronor för den nederländska verksamheten.

Inrättandet av det gemensamma bolaget är under förutsättning att det sker ett myndighetsgodkännande av relevanta konkurrensmyndigheter. Transaktionen förväntas därför att slutföras under andra halvåret 2018, heter det.

Tele2 har rätt att erhålla en kontant betalning på 25 miljoner euro om transaktionen inte godkänns av de relevanta myndigheterna.

För närvarande konkurrerar Tele2 och T-Mobile mot två spelare som kontrollerar mer än 80 procent av den nederländska mobil- och fastlinjemarknaden.

"Sammanslagningen av Tele2 och T-Mobile kommer att skapa en starkare kundförkämpe samt säkerställa investeringskapacitet för nya produkter och teknologi, som exempelvis 5G", uppger Tele2.

Det sammanslagna bolaget förväntas upprättas med en nettoskuld på cirka 1,1 miljarder euro i form av en koncernintern finansiering från Deutsche Telekom.

Framöver har aktieägarna kommit överens om en utdelningspolicy som innebär att 70 procent av det fria kassaflödet betalas ut när nettoskulden till resultatmåttet ebitda understiger 2,5 gånger.

I väntan på regulatoriskt godkännande kommer det inte att ske några förändringar för Tele2 och T-Mobiles kunder.

Tele2 kommer att hålla en telefonkonferens och webcast klockan 08:30 på fredagen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -