Senaste månadens vinnarfonder

Fondkommentar Den senaste månadens vinnarfonder hittar vi nya gränsmarknadsfonder, nästa generations tillväxtmarknader. Placera har listat den senaste månadens vinnare och förlorare.

USA-börserna har fortsatt att sätta rekordnoteringar under månaden och varit dragloket i den globala aktieuppgången, med en uppgång på drygt 2,7 procent i lokal svenska kronor. Detta trots de senaste veckornas ökade volatilitet bland de högt värderade amerikanska teknikbolagen.

MSCI Världsindex har handlats 2,3 procent, drygt 50 procent av indexet utgörs av amerikanska bolag. Tokyobörsen har fortsatt upp med drygt 2 procent och avkastat över 15 procent det senaste kvartalet. Stockholm har varit en av månadens svagaste börser och backat 1 procent. De europeiska börserna har haft en uppgång på drygt 1,5 procent.

Tillväxtmarknadernas framfart har bromsats upp den senaste månaden. Asien har utvecklats sidledes och den svaga avkastningen beror mycket på Kinas svaga börsutveckling. Kina är en stora del av Asienindex och De båga fastlandsbörserna backade med 1,5 under månaden.

För den som vill läsa mer om marknadernas utveckling hänvisar jag till Pekka Kääntäs utblick.

Månaden har i vanlig ordning skapat en stor skillnad mellan vinnarfonder och förlorarfonder. Det skiljer knappt 20 procentenheter mellan den bästa och sämsta fonden.

På vinnarlistan finns ett huvudtema: fonder med Afrikaanknytning. De två översta platserna intas av två Afrikafonder. Tillväxtmarknadsspecialisten Franklin Templetons och deras fond Templeton Africa har avkastat bäst med drygt 8 procent.

Den följs av Carnegie Afrikafond på 6,8 procent. Fonden har en koncentrerad portfölj på 30 aktier och föredrar etablerade bolag med låg skuldsättning. De bästa bidragen kommer från konsumtions- och finansaktier. Fondens viktigaste marknad är Sydafrika och fondens största innehav är sydafrikanska internetbolaget Napster.

Totalt är det fyra Afrikafonder på topplistan. Alla fyra har gått bättre än Morningstars kategorisnitt Afrika som avkastat 5 procent under perioden.

Fondbolaget Tundra som är inriktade på nya tillväxtmarknader har med två fonder på topplistan. Den som avkastat bäst är Afrikafonden. Den har övervikt i Egypten och Nigeria fonden har i år varit bäst i klassen med en avkastning på hela 28 procent.

Tundra Vietnam hade också en bra månad med 6,7 procents avkastning. Fonden är överviktad i finansaktier som haft en stark utveckling och ser ut att avsluta året starkt då regeringens mål är att nå en utlåningstillväxt på 21 procent.

De andra fonderna på topplistan är en mix av olika fondkategorier. Vi hittar bland annat DNB Telecomfond med uppgångar på över 6 procent, vilket är betydligt bättre än kategorisnittets 4,3 procent.

Förlorarlistan har en tydlig lutning åt Kina. Vi hittar hela fyra Kinafonder på listan över fonder med sämst avkastning.

Men den fond som gått sämst hör hemma i Pakistan. Tundra Pakistan har haft ett tufft år med en avkastning på minus 36 procent. Den senaste månaden backade fonden drygt 11 procent i spåren på fortsatt politisk osäkerhet, där justitieministern avgick för att begränsa skador för det styrande partiet. Det har fått många investerare att tappa köplusten. 

Kategorin Kinafonder har backat drygt 1 procent den senaste månaden, enligt Morningstar. De fyra fonder vi hittar på listan över de fonderna med sämst avkastning har alla gått sämre än kategorisnittet.

Den sämsta Kinafonden är Baring China Select som backat 4,6 procent. Det största innehavet är internetbolagen Alibaba som tappat minus 6,5 procent den senaste månaden. De kinesiska internet och teknikbolagen har drabbats av vinsthemtagningar den senaste månaden efter en mycket stark prisuppgång i år.  

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -