En månad med god global riskaptit

Utblick En fortsatt stabil global konjunktur har bidragit till fortsatta börslyft i majoriteten av länder. Planerna på en amerikansk skattereform driver också på utvecklingen men kan stöka till det under enskilda handelsdagar.

Om det gick lite tyngre för världens börser i inledningen av november, så har riskaptiten varit lite bättre under de senaste 30 dagarna. Det som framför allt sticker ut är att USA-börserna fortsätter att sätta nya rekord, och här är det givetvis planerna på en större skattereform som spelar in.

Något beslut har ännu inte tagit vilket tidvis bidrar till lite ökad turbulens när det uppstår nya frågetecken kring hur omröstningen i senaten kan tänkas sluta. Stigande turbulens i USA har också en tydlig tendens att sprida sig till andra marknader.

Det amerikanska volatilitetsindexet, VIX, har också studsat upp under enskilda handelsdagar (se diagram) men har ändå legat mycket långt från riktigt oroande nivåer.

En annan orsak till det relativa lugnet är att konjunkturen fortsätter att utvecklas stabilt. Det gäller såväl i USA som i EMU-området.

Som Citigroups Economic Surprise Index (ESI), som mäter hur makrostatstiken rullar in i förhållande till analytikernas prognoser, så är det de positiva överraskningarna som fortsätter att dominera i både USA och EMU-området. Dessutom har det svenska ESI-indexet numera vänta på den negativa trenden.

Börserna i tillväxtekonomierna (Emerging Markets) har däremot en lite svagare period bakom sig efter att ha gått synnerligen starkt under i stort sett hela året. Här finns det också lite frågetecken kring styrkan i konjunkturen även om ESI även här pressar sig över nollstrecket – om än med liten marginal. Ett värde över noll indikerar att de positiva makroöverraskningarna dominerar statistikflödet.

Så året ser ut att avslutas med en hygglig global konjunktur i ryggen som för första gången på ett decennium ser någorlunda koordinerad ut. De i utgångsläget höga värderingar på många av världens börser tycks dock göra marknaden känslig för negativa överraskningar samtidigt som det säkert lockar med en del vinsthemtagningar efter ännu ett positivt börsår.

Developed Markets

Genomsnittsbörsen i de utvecklade ekonomierna har stigit med 2,0 procent under den senaste 30-dagarsperioden. Efter branta fall under sommaren har den israeliska börsen nu fått lite bättre fart. En smula överraskande också att fallet efter att Donald Trump meddelade att den amerikanska ambassaden skulle flyttas till Jerusalem återhämtades så snabbt.

Annars är det ju främst de amerikanska börserna som imponerar med ständigt nya rekord. Flera börser i Europa har det däremot fortsatt tungt och den svenska börsen placerar sig lång ner på börslistan med en nedgång på 0,5 procent.

Emerging Markets

Tillväxtekonomierna har en lite tyngre månad bakom sig efter att ha gått mycket starkt sedan sommaren. En del av nedgångarna kan säkert förklaras av vinsthemtagningar men på sina håll har även konjunktursiffrorna varit lite svajiga. Noterbart är att Brasilien fått lite bättre fart efter att politisk turbulens tidigare pressat finansmarknaderna.

Den kinesiska börsen här en svagare period bakom sig efter att ha gått starkt under större delen av 2017. Nya regleringar på finansmarknaden efter årsskiftet spökar en del. Chile pressas av lägre kopparpris.

Frontier Markets

Att riskaptiten på finansmarknaden är fortsatt hög märks på att investerarna har hittat tillbaka till förhoppningsekonomierna där genomsnittsbörsen stigit med hela 4,2 procent under de senaste 30 dagarna. Argentina toppar med en uppgång på hela 14,8 procent men det här är också en synnerligen svängig börs med hög risk. Att det här är en grupp länder med stora olikheter märks bland annat på att när hälften av länderna på börslistan noterar nedgångar trots den höga genomsnittliga avkastningen. Riskspridningen tycks därmed vara en utmärkt strategi för den som tänkt sig placera i den här gruppen länder.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -