Fondförlorarna på H&M-aktien

Fonder Det finns flera förlorare efter fredagens kursfall i klädjätten Hennes & Mauritz. Placera har listat de tio fonder som överviktat klädbolaget mest i sina portföljer.

H&M har rasat på Stockholmsbörsen sedan de före börsen öppning idag lämnade försäljningssiffror för det fjärde kvartalet som var betydligt sämre än marknadens förväntningar.

Före fredagens försäljningssiffror vägde H&M:s B-aktie 3,5 procent av Stockholmsbörsens index som inkluderar alla noterade bolag. Vikten ökar till 7 procent när man ser på det index som innehåller de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

H&M är Stockholmsbörsens tredje största aktie efter Nordea och Atlas Copco. Men det har varit en ordentlig utförslöpa då bolaget för inte så länge sedan var Stockholmsbörsen största bolag.

Det finns många aktiva fondförvaltare som hoppas på en vändning i aktien. De har överviktat H&M, alltså har ett större innehav i fonden än bolagets värde på Stockholmsbörsen och i index.

Mest överviktad i H&M aktien är Caprifol Nordisk Fonden. Det är en specialfond med mycket koncentrerad portfölj och aktiv förvaltning. Fonden har bara 11 innehav så betten blir stora. Den har H&M som femte största innehav på drygt 11 procent. Men det är en liten fond som förvaltar drygt 200 miljoner kronor.

Nordens största bank Nordea, hamnar tvåa på listan. Storfonden Nordea Allemansfond Alfa har H&M aktien som det näst största innehav efter Volvo, på knappt 9 procent av fondens värde. Fonden är förvaltar knappt 20 miljarder kronor.

Det fondbolag som har störst tro på H&M är Lannebo Fonder. H&M är det enskilt största enskilda innehavet i flera av fondbolagets fonder. Totalt tre fonder från Lannebo kvalificerar sig till listan. Den fond som tagit största bettet i H&M är Lannebos Sverige. Där aktien utgör knappt 9 procent av fondens värde. H&M är fondens största innehav före Nordea.

Vi hittar H&M i Lannebo Utdelningsfond och Lannebo Sverige Plus. Lannebo är en mycket aktivförvaltare som har en tydlig investeringsfilosofi att ha en koncentrerad portfölj med få bolag och ta stora bett i de bolag de verkligen tror på.

Längre ner på listan hittar vi Liv & pensionsbolaget Movestic och deras Sverigefond som gillar H&M. Det är fondens största innehav före Nordeaaktien.

Den som investerat i en indexfond kommer inte helskinnad undan efter gårdagens kursfall. Utfallet beror dock på vilket index fonden följer. De indexfonder som följer SIX30-index får ta det största tappet.

Placeras beräkningar baseras på uppgifter från Morningstar den 16 december och fondbolagens senaste månadsrapporter.

Läs även:

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -