Börsen: Glädjeskutt och IPO-rus, kurskatastrofer och mörka moln

Utblick Decembermånad har varit händelserik. Lyckade IPO: er samsas med vinstvarningar från NCC och sorgebarnet Munters. Samt katastrofsiffror från H&M – som under fredagen föll hårt efter att ha missat på lågt ställda förväntningar.

Mätt från början av december är Stockholmsbörsen oförändrad. Men sedan årets toppnotering i början på november har OMXSGI-index backat 5 procent. Det är ingen katastrof men långt ifrån den börsfest som säsongsmönstret indikerat. Årsavkastningen på drygt 10 procent är fortfarande hög.

Placeras urval av köpvärda aktier i december har trots förutsättningarna utvecklats väl hittills. Guldkornen är Scandic (7,6%), Husqvarna (5,5%), Bufab (4,2%) och Kinnevik (4,5%).

På Storbolagslistan topp – mätt över 30 dagar – återfinns ytterligare två av Placeras aktiefavoriter. Mediabolaget MTG övertygade marknaden under en intensiv kapitalmarknadsdag, vilket fick fart på aktien. Och fritidsbolaget Dometic har stigit kraftigt på ett stort USA-förvärv.

I botten ryms Getinge, men det beror på avknoppningen av Arjo. Sorterar vi fritt bland förlorarna hittar vi tre byggbolag. NCC, Skanska och Peab. NCC vinstvarnade med anledning av problemen inom bygg och anläggningsverksamheten.

Gräver vi ned oss i branschstatistik kan vi konstatera att den senaste 30-dagarsperioden inte lönat sig att äga detaljhandelsbolag (-7,9 procent), vilket främst beror på kursfallet i H&M.

Den negativa kursutvecklingen i H&M har hunnit fylla 1 000 dagar och bolaget har tappat hälften av sitt värde. Priset är nu det lägsta på 8 år.

Världens näst största modekedja minskade försäljningen med 4 procent under de senaste tre månaderna. Sent omsider upphör nu expansionen av fysiska butiker och ett större fokus ska läggas vid online- och omni-satsningar. Helt säkert är att omstöpningen lär ta tid – man vänder ingen supertanker på ett kvartal.

Även olja- och gasbolagen (-5,7 procent) samt Small Cap-aktier (-2,2 procent) har tagit styrk. Den senare kategorin innefattar en del byggrelaterat.  Bostadsprisfallet håller byggsektorn i stadigt grepp och ännu återstår att se när efterfrågan återvänder.

På tre månader sikt är det fler sektorer som utvecklats negativt. Värst är fortfarande detaljhandel och småbolagen. Det senaste kvartalet har dock råvaror utvecklats starkt (7,0 procent) och nedgången senaste månaden kanske främst ska ses som en kortsiktig rekyl.

I strategin inför decembermånad höll vi fast vid en positiv syn på börsen - med stöd i världskonjunkturen och ett tilltalande säsongsmönster. Men utelämnade inte orosmoment att tänkta på framåt.

Kanske har mörka decembermorgnar och försenad lokaltrafik svärtat min perception. Det vill i alla fall delar av Placera-redaktionen intala mig.

Men någonstans bortom horisonten väntar en negativ vändning för den starka börstrenden i USA. Mer om det går att läsa i senaste Strategidokumentet. En isolerad nedgång i USA:s tekniksektor – som värderas skyhögt – skulle slå hårt mot flera börsindex. Då är det oroväckande att Stockholmsbörsen redan är så pass klen för världens börser leker oftast följa John.

Utvecklingen ”där borta” är dock fortfarande stark och flera USA-index har stigit till nya rekordnivåer. Det är för tidigt att döma ut den amerikanska teknikhajpen som överstökad. Men en första liten varning är den ökade volatiliteten i sektorn, inte minst bland halvledarbolagen.

Trumps skattereform har eldat på riskviljan. Men förr eller senare får vi ett bombastiskt slut på den mångåriga börsuppgången.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -