SEB säljer pensionsdel

Börs SEB säljer SEB Pensionsforsikring och SEB Administration (SEB Pension) till Danica Pension, ett dotterbolag till Danske Bank.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Det totala värdet av affären uppgår till 6,5 miljarder danska kronor och består av en köpeskilling om 5 miljarder och en extrautdelning innan stängning av affären på 1,5 miljarder. Utöver utdelningen fick SEB en utdelning om 1,1 miljarder danska kronor under det första halvåret 2017.

Vid tredje kvartalets slut uppgick tillgångar under förvaltning till 103 miljarder danska kronor och verksamheten genererade ett nettoresultat på 389 miljoner för perioden januari till september 2017.

Affärens effekt på de finansiella nyckeltalen för SEB, på pro forma-basis per september 2017, påverkas marginellt. Kärnprimärkapitalkvoten förbättras med 0,60 procentenheter och vinsten per aktie minskar marginellt. Försäljningen minskar också SEB:s marknadsrisk, skriver banken.

I september 2017 svarade SEB Pension i Danmark för 3 procent av SEB:s totala intäkter, 2 procent av kostnaderna och för 7 procent av tillgångar under förvaltning.

Försäljningen är villkorad av myndighetsgodkännanden samt vissa gängse separationsaktiviteter. Affären beräknas stängas under sommaren 2018.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -