Ränteförvaltarens varning: Boprisfall kan ge nolltillväxt

Fonder Det finns en risk att en kraftig dämpning av bostadsproduktionen kan komma att dra ned Sverige till nolltillväxt under nästa år. Det säger ränteförvaltaren Anders Wilson.

Anders Wilson, som är ansvarig ränteförvaltare på fondbolaget Enter Fonder, tror på den svenska kronan. Men även här kan bopriserna sätta käppar i hjulet för en kronförstärkning.

”Kronförsvagningen är sannolikt en effekt av tre saker: En skakig svensk bostadsmarknad, de ultra-låga korträntorna och ett säsongsmönster med en PPM-effekt när pensionspengarna ska växlas till utländska valutor. För några månader var alla positiva till kronan men nu har kronsentimentet vänt helt. Men jag är mer bullish till kronan nu och tror att den kan stiga till 9,50 mot Euron i slutet på vintern. En brasklapp för kronförstärkning är prisutvecklingen på bostadsmarknaden”, säger Anders Wilson.

Anders Wilson

”Vi har redan sett en sättning på bostadspriserna, tillsammans med ett säsongmönster där aktiviteten och prisutvecklingen är svagare inför jul och nyår. Jag tycker man ska vara försiktig att extrapolera ut de senaste månadernas trend. Vi tror att svensk BNP kommer att bli lägre under nästa år, och Sverige går från de bättre i klassen till sämre än Europasnittet. Men om prisnedgången fortsätter och bostadsbyggande bromsar upp mycket, finns det en risk för nolltillväxt av BNP 2018 ”, säger Anders Wilson.

De mycket låga svenska korträntorna, som nått nya lägstanivåer, beror enligt Anders Wilson på en tydlig säsongseffekt och Riksbanken.

”Trots en inflation på 1,5 till 2 procent och en tillväxt på knappt 3 procent handlas en svensk två-åring på minus 0,9 procent med en reporänta på minus 0,5 procent. Det är en marknad som inte fungerar. Det beror delvis på den resolutionsavgift som bankerna betalar som en extra skatt baserads på balansräkningen storlek vid årsskiftet. Det gör att bankerna gör allt för att minska balansräkningen över årsskiftet vilket påverkar Stibor 90 dagar som normalt ska ligga över reporäntan men nu handlas minus 0,65 procent vilket är en säsongseffekt. Det gör att korträntorna bör stiga igen efter årsskiftet”, säger Anders Wilson.

Anders Wilsons huvudscenario för 2018 är att Inflationen till följd av baseffekter kommer ligga närmare 1,5 procent än 2 under större delen av 2018. Det gör att Riksbanken sannolikt inte kan byta fot, vilket gör att styrräntan behålls på minus 0,5 procent hela 2018 – alltså ingen räntehöjning.

”Vi tror att Riksbanken nu i december avslutar sitt QE-program. Men man kommer att återinvestera kuponger och förfall vilket innebär att man kommer fortsätta köpa i ungefär samma takt som nu. Återinvesteringarna kommer att fortsätta göra så att bristen på statspapper består”, säger Anders Wilson.

”Vi tror att 2018 räntemarknad blir ett år som påminner mycket om 2017, en räntemarknad som rör sig sidledes. Och jag fortsätta köpa företagskrediter och säkerställda bostadsobligationer till fonden och jobba mycket med diversifieringen mellan sektorer”, avslutar Anders Wilson.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -