Analytiker: Munters kommer falla

Börs Munters vinstvarning gör att en kursnedgång i aktien är trolig vid öppningen.

Vilka egna förväntningar på lönsamheten 2018 i det tröga datacenteraffärsområdet som Munters torgför på sin telefonkonferens avgör marknadsreaktionen på onsdagskvällens vinstvarning från fukthanteringsbolaget, och aktien lär backa rejält i torsdagshandeln.

Det bedömer analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med inför telefonkonferensen, som startar klockan 8.30.

"Jag tror att kursen går ned, helt klart. Avgörande blir vilka detaljer bolaget lämnar under konferensen om vilken lönsamhet man kan vänta sig inom Data Center 2018", säger han.

"Det är inget volymproblem: volymen och efterfrågan är där, men det handlar om att det har varit svårare för dem att kundanpassa produktionen än vad man kunde tro", fortsätter han och beskriver hur Munters system ser olika ut i olika datacenter: initiala anpassningar i nya datacenter kostar mycket pengar.

En annan analytiker tror på en negativ kursnedgång på 5-10 procent.

"Det är riktigt jobbigt med ett nylistat bolag som kommer in med sådana här besvikelser i ett av de segment som uppburit stora förhoppningar om att vara en framgångssaga", säger han (Munters har rapporterat två gånger sedan noteringen i maj), och fortsätter:

"De bekräftar mer eller mindre att omsättningen kommer att växa väldigt starkt under det fjärde kvartalet och första halvan 2018, men problemet är lönsamheten: det är väldigt olyckligt, och jag tror att det kan så ett stort frö av osäkerhet hos dem som har kvar hoppet och tror att det kan bli bra i slutänden."

Han sammanfattar Munters tid på börsen: två rapporter med en "mycket, mycket värre" omsättning än vad marknaden trott, "sedan kommer Q4:an nu och då blir topline säkert rätt bra, men vinsten kommer ju falla genom golvet ändå".

Munters telefonkonferens om vinstvarningen inleds klockan 8.30 (tel 08-56 64 26 62).

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -